Nästa artikel
Ursaaben på rull!
Saabfestivalen 2022

Ursaaben på rull!

Publicerad 13 juni 2022
Sabbfestivalen i Trollhättan slog alla tidigare rekord. Den största händelsen var att Ursaaben fick komma ut och rastas!

Ursaaben är nog den mest mytomspunna Saaben genom tiderna.  Dess habitat är begränsat till en ljus luftig bur på Saabs museum. Där får man skåda den - enbart i profil - genom en glasruta.  Den känns ouppnåelig, ett skimmer av mystik vilar över detta väsen i sin dvala där inne i buren. 

Men i helgen fick den komma ut ur buren och visa upp sig i all sin vigör och utanför väntade mängder med hänförda entusiaster. 

Få människor idag har ens varit i närheten av Ursaaben - än mindre kunnat se, känna och studera den i detalj. 

Att Saabfestivalen var lite extra stor och extra festlig är ju för att Saab fyller 75 år i år.  Så som avslutning för lördagens samling vid Saabmuseet skulle ett tjugotal tidiga 92:or åka karavan ner till Drottningtorget i Trollhättan - med Ursaaben i täten.

Intendent Peter Bäckström uttalar några magiska besvärjelser för att få den att komma igång. Kanske var den lite blyg över all uppståndelse? 

Äntligen på väg! Entusiaster räknat i tusental hade radat upp sig längs cortegevägen för att få en skymt av Ursaab  puttra fram för egen maskin - ett magiskt ögonblick.  

Ämnen i artikeln

Missa inget från Klassiker

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.