Bild
Nästa artikel
Blårök på nyårsafton!

Blårök på nyårsafton!

Vintermoppar

TSC Blåröks nyårsutflykt bjöd på snygga moppar, glada deltagare och fint väder.

Strålande sol, lagom många minusgrader, värmande glögg och öppen eld var fina förutsättningar. Dessutom mopedknatter högt och lågt och glada miner bakom hjälmvisiren. Det var ingredienserna när över 100 ekipage gav sig ut på den traditionella nyårsfärden i Borlänges omgivningar.  
Den femte upplagan av veteranmopedklubben TSV Blåröks utflykt den sista dagen på året 2011 kunde inte vara mer skild från förra årets bistra färd. Då samlades trettiotalet tappra väl påpälsade. I år kom över tre gånger så många i nästan vårlik klädsel.

Jan-Erik Zidén i ledningen för TSV Blårök njöt då han delade ut de traditionella lotterna där Lars Arbring från Borlänge så småningom kammade hem vinsten.
Lotterna hamnade hos, förutom klubbens egna medlemmar, deltagare från Sandviken, Saxdalen och Västerås.
Det finns inte så många utomhusevenemang den här årstiden och ryktet om att Blårökfärden är rolig och välarrangerad sprider sig som ringar på vattnet.

Efter nästan exakt en timme återkom alla - åtminstone nästan - till startplatsen Sveriges Vägmuseum Pylonen.
Efter förtäring spred sig deltagarna dels inne i den uppskattade utställningen ”Från rost till krom - Mopeden 60 år”, dels utomhus där höstens nyförvärv eller avslutade renoveringar studerades och provkördes.


Allmänna omdömet hos deltagarna den här gången var att traditionen är väl värd att bevara. Det är lagom avancerat och passar alla åldrar. Yngste deltagaren var nyss fylla fyra år och äldste säkert 70-plus.
Enda smolket i bägaren verkar vara ett väghållningsproblem. Forna tiders mjuka sand är i dag ersatt med vass stenflis. Detta medför att de tidigast tillverkade mopederna med smala däck lätt kan få punktering. En sådan drabbade Gunnar Sjölin från Västerås någon kilometer från Pylonen. Genom försiktig körning lyckades han dock ta sig i mål utan att ha behövt leda mopeden.

När det gäller utställningen ”Från rost till krom – mopeden 60 år” har den redan vid årsskiftet blivit en stor succé, berättar museichefen Jan-Olof Montelius.
Pylonens besöksstatistik visar att en bra bit över 10 000 personer gjort ett besök. Utställningen, som är öppen på vardagar utom vid speciella evenemang, pågår till dess mopedsäsongen 2012 börjar på allvar, det vill säga till 30 april.

Text och foto:
 Jan Broman
jan.broman@klippudden.se

Taggar: Träffreportage, Hem

Kommentarer

#1
Eskil "Egget" Persson
2012-01-02 15:35

Jag tänker helt klart vara med nästa år!

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.