Nästa artikel
Gå på pumpen: ett nytt sorts rally
träff

Gå på pumpen: ett nytt sorts rally

Publicerad 25 maj 2011 (uppdaterad 25 maj 2011)
Veteranbilsrally och tipspromenader behöver komma ikapp med tiden. Det tycker Torbjörn Nilsson som utvecklat Pumprally.

Det är begripligt att fantasin tryter när det ska ordnas veteranbilsrally. Nuförtiden är det heller ingen vattentät sak att hugga i med tipspromenad. Någon kan ju ”råka” få igång sin smartphone, och så var det spänningsmomentet bortgooglat.

En som tänkt ett varv till är Torbjörn Nilsson i Ljungbyholm. Han stod som arrangör för ett minirally för kompisarna och upplägget föll sig naturligt – och idén är bara att ta efter! Vi låter Torbjörn berätta själv:

”Det hela började med att jag funderade på att bjuda hem ett gäng bilintresserade och visa några gamla bensinpumpar som fortfarande står kvar på några gårdar här omkring men det slutade med ett litet minirally.

Först skannade jag av en blå-karta och prickade in bensinpumparna och sedan blev det gamla bensinmackar och sist skrotbilar/traktorer med mera. När jag sedan ritat ut en slinga mellan punkterna och åkt den med spanarögonen påslagna så tillkom ett antal gamla bortglömda vägmärken och skyltar också. Men vad man vill ha med i punkterna runt banan är ju upp till den som anordnar rallyt.

När kartan var utritad med alla punkter var det till att Googla på bildsök. Det var lätt att hitta bilder på skrotbilar, pumpar, skyltar, vägmärken. Men på de gamla mackarna var det svårare. Jag lyckades hitta tre, men den fjärde fick jag knacka på och fråga om det fanns något gammalt foto jag fick skanna av. Efter lite letande hittades ett flygfoto i vanligt fotoformat. Så med dessa bilder skrev jag ut en sida för varje punkt på kartan på ett likadant objekt som det på rallyslingan.

Eftersom jag samtidigt fick tag i många andra trevliga bilder så lade jag till några bonusbilder längst ned på varje sida.

Punkterna numrerades från 1 och uppåt medan sidorna med bilderna blandades och fick en bokstav. Sist skrev jag ut en tipsrad där man skulle para ihop bild/sida med rätt punkt på kartan. Ganska exakt på mitten av sträckan hade vi fikapaus.

Det hela uppskattades av deltagarna och dagen avslutades med korvgrillning och som en liten kul grej hade jag satt upp en liten provisorisk mack av saker jag hade stående.

Till nästa gång kan man utveckla det hela genom att skicka varannan med- och varannan motsols så möts man vid fikat.”

Relaterade bildspel

Ämnen i artikeln

Missa inget från Klassiker

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.