Nästa artikel
Volvo 165 på kylig Tjälasväng!
träff

Volvo 165 på kylig Tjälasväng!

Publicerad 21 februari 2011 (uppdaterad 24 oktober 2013)
På JVBK:s populära Tjälasväng kunde minusgraderna räknas i tjogtal. Klassiker var där.

Med samma exakthet som i fjol prickade Jämtlands Veteranbilsklubb in en av de kallare dagarna i februari för sitt vinterrally Tjälasvängen. När vi gav oss av hemifrån visade termometern på 26 minusgrader.

Men jämtlänningarna är ett tåligt släkte. För till starten vid JVBK´s klubblokal intill Teknikland i Optand hade ett 50-tal bilekipage, ett par tunga lastbilar och fyra mc-åkare slutit upp.

På välplogade, smala och krokiga vintervägar utan vare sig salt eller sand ringlade sig sedan en ungefär nio mil lång rallysträckning genom ett fantastiskt vinterlandskap, med ibland drygt två meter höga snöplogkanter.

Ett formulär med kluriga frågor och två praktiska prov skulle klaras av under resan och dessa stopp var nog välbehövliga för de som körde i mc-klassen.

Från Måläng var utsikten bedövande vacker ut över Storsjön och det jämtländska fjällmassivet med Oviksfjällen flera mil bort vid horisonten. Slutspurten till målgången på Månsåsens bygdegård skedde över en fyra kilometer lång isväg, rakt över Storsjön, med milsvid utsikt åt alla håll.

Segrare i allmänna klassen blev Magnus Roos i sin Buick Special 1956. Tvåa blev Mona Edler-Nilsson i en Amazon från 1967 och trea Curt Sillström i en Scania 111 från 1977.

I mc-klassen segrade Thomas Sjölund efter utslagsfrågor före Jim Lundberg och Håkan Karlén.

Anders Christoffersson på tog hem priset ”Jävlas mest” – lamellerna gav upp på hans Monark Jawa 1962.

Utmärkelsen stilfullaste ekipage gick till Håkan Karlén på sin Dnjepr 1980 med sidovagn.

TEXT OCH BILD LARS ”JULLE” OLOFSSON

Relaterade bildspel

Ämnen i artikeln

Missa inget från Klassiker

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.