Nästa artikel
Evangeliet enligt Lucas
våra klassiker

Evangeliet enligt Lucas

Publicerad 1 januari 2010 (uppdaterad 17 december 2013)
Bo Legelius lyckas äntligen få till en komplett samling Lucaskataloger. Är det inte lysande så säg …

Den som har engelska bilar har en djup relation till Lucas. Jag drabbades därför av svårt habegär när jag i mitten av 1960-talet första gången såg en Lucas 400E-katalog.
Pärmarna var röda med guldtryck och de närmare 1 000 sidorna innehöll bilder och beskrivningar av alla delar och detaljer av Lucas tillverkning – allt från P100-strålkastare till minsta skruv.

Korrekt utrustning till alla engelska bilar 1946-1960 var noggrant förtecknat. Särskilt lockande var alla bilder på dimlampor och annan extrautrustning.
Efter ett par år lyckades jag på en marknad hitta en egen katalog. Den kallas allmänt Lucasbibeln men också dragningslistan. Det är ett lotteri att på marknader köpa oanvända Lucasdelar. De är förpackade som dyr konfekt i röda kartonger.

Väl hemma kollas fyndens reservdelsnummer i Lucasbibeln och vinst är det om de passar egna bilar – och inte någon traktor.
Variationerna var oändliga och till synes identiska delar kunde ha olika nummer. Med hjälp av korsreferenser, specifikationer och bilder i Lucasbibeln gick det ofta att lista om man kunde använda exempelvis en Humberdel till en Austin.

Katalognamnet 400E tydde på att det måste finnas tidigare editioner och så småningom fick jag tag på en 400D som täcker 1939-1955. Någon 400C trycktes inte utan i stället fyra häftade kataloger för perioden 1939-1950. De skulle sättas in en vacker svart pärm med guldtryck. Ropades in för en rätt billig penning när Ebay var ungt.

Men hur är det med förkrigskatalogerna 400A och 400B, de som börjar 1929?
– Absolut svindyra men nästan omöjliga att få tag på, sade Lucassamlare i England.
Ja, det finns folk som samlar på Lucasdelar, till exempel alla typer av extraljus.

På Classic Motor Show i Birmingham nu i höstas hade en säljare både 400A och 400B. De var nästan i nyskick men på omslagen hade det skurits ut en liten ruta. Det gjorde inte så mycket, men jag backade på priset: 100 pund per styck, nästan 2 500 kronor för båda!

Veckan efter dök vad jag trodde var samma exemplar upp på Ebay och jag lyckades ropa in dem för mindre än hälften. Äntligen en komplett samling! 400B och 400E finns visserligen scannade till CD, men det är inte samma sak!

Nu visade sig att det inte var samma exemplar. Det finns plötsligt många 400A och B på nätet, alla i nyskick men med en ruta utskuren på omslaget! Mystiskt! Varifrån kommer de?

TEXT  OCH FOTO: Bo Legelius

Lucasbiblarna 400 A och 400 B

Ägare: Bo Legelius



Gjort: Samlingen komplett.
Ogjort: Ta reda på vad som skurits bort på pärmarna. 
Som förgjort: Att få tag på alla delar i katalogen. Eller?

Ämnen i artikeln

Missa inget från Klassiker

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.