Bild
Nästa artikel
Och bilen går bra?

Och bilen går bra?

Våra klassiker

Fördelen med en Fiat Multipla är att man aldrig kan känna sig riktigt Volvotrygg. Det är alltid något litet missljud att ta ställning till. Och läppläsning ingår i körrutinen.

Italien består av Fiat Panda och Fiat Multipla. Sommarens bilräknartävling i hyrbilens baksäte var därmed i full gång. Själv valde jag Uno. På tio semesterdagar kunde jag bocka av tre saltpinade, sorgliga exemplar. Redan dag två, halvvägs till Florens, bollade svettgänget bakom min rygg med tresiffriga tal, med en svag övervikt åt Panda. Politiskt må Italien vara ett halvmuggigt land, men när det kommer till förfinad bilsmak är det en föregångsnation. Att varje dag se alla dessa Multiplor måste vara en underbar sak, och då pratar vi förstås om den med originalutseende, alltså fram till och med 2004. Nyare än så och du och jag skulle på allvar kunna trassla in oss i en diskussion om fult och snyggt och du skulle aldrig vinna. Att köra Multipla i vårt audi­drogade volvoland är att vara fiskbenet i halsen. Läppläsningen går numera på automatläge. Genom den föredömligt dimensionerade vindrutan tydligt se vad som sägs och tycks. Till och med mina minsta pojkar har lärt sig dechiffrera munrörelserna: ”Pappa han svärde!”. Många pekar ogenerat och ser rent förolämpade ut, något som ytterligare stärker mig i uppfattningen att valet av dagligfordon inte hade kunnat göras annorlunda. De rent faktiska omständigheterna kring att äga en Fiat Multipla i vårt främlingsfientliga land är förstås kärvare. Det här med reservdelar är en sådan omständighet. Utbudet är direkt kopplat till värdeminskningskurvans störtloppsvinkel. Trots att jag intygar att jag sett dem med egna ögon möts jag av reservdelsmännens och verkstadsinnehavarnas klentrogna blickar. Vadå, skulle det finnas ett land fullt av dessa idiotiska bilar? Här någonstans hakar the global community upp sig fullständigt. Bysamhället enfaldigaste och mest analoga tunga tillåts tala. Det är HELT OMÖJLIGT att få fram ett avgasrör till den här, hör du det. En hydraulventil till Discovery, visst, skickar vi innan lunch. Så det pyser i skarvarna. Centrallåset lever sitt eget liv och backvarnaren – denna på en hörntydlig bil helt överflödiga långtradarfiness – varnar för fri luft. Nått gnissel under huven är det också, och att hitta rätt clips till förarstolen för att en gång för alla jaga den där instängda fiskmåsen på flykt törs jag inte ens tänka på. Än mindre installera något så märkligt som en motorvärmare. Claes Johansson
Fiat Multipla 1,6 2004

Ägare: Claes Johansson, Redaktionssekreterare

Bra: Logikens vackra triumf över ängslighetens fulhet. En Multipla är snygg, smart och glad.
Dåligt: Glädjen grumlas av själva spelplanen: Sverige.

Taggar: Våra klassiker, Hem

Kommentarer

#1
Hackenbush
2011-11-20 10:16

Fiat..............................

#2
Johan Falck
2011-11-20 16:00

Snyggt foto, måste vara en duktig fotograf som kan ta så skarpa bilbilder i mörker :) I vårt avlånga land måste det självklart finnas plats för en och annan Multipla.

#3
Johan Falck
2011-11-20 16:00

Snyggt foto, måste vara en duktig fotograf som kan ta så skarpa bilbilder i mörker :) I vårt avlånga land måste det självklart finnas plats för en och annan Multipla.

#4
Bjärred
2011-11-20 16:52

Skönt att inte vara den enda i Sverige som insett Multiplans storhet: Sex personer OCH bagage. Bekväma stolar för alla. Fantastisk sikt. Rolig att köra. Kompakt format. Intressant design. Fiat gjorde det mesta rätt. Min egen 2001:a har rullat drygt 20 000 mil. Jag ser inte fram mot den dag den måste ersättas med något annat, garanterat tråkigare fordon.

#5
Jensen1
2011-11-21 06:30

Har man gott om pengar eller inte har begrepp om pengars värde så är ju Fiat Multipla ett utmärkt val.

#6
Håkan Svensson
2011-11-21 10:36

Till Jensen1; Eller också så gillar man designen.

#7
kaninteloggain
2011-11-21 17:42

Jag gillar udda bilar och dit hör ju definitivt Multipla, men det är inte i negativ mening.
6 pers och bagage på 4 meter, vem slår det..?
Och efter jag kört den, så blev jag såld, den är ju skitkul!

Hade Fiat inte överdesignat fronten, utan gjort den från början som gen 2 blev, så hade den sålt 10 ggr så mycket! Fast, lika kul hade den förstås inte varit i så fall...

Har haft 2 Fiat Uno, och har inget ont att säga om Fiat. Men, det är en fördel att svenskarna har så mycket fördomar, de blir billiga i andra hand! :-)
//hultarn

#8
Freddedw
2011-11-23 12:22

Gott om pengar? begrep om pengars värde? När hittar du en bil kort som en Polo som rymmer 6 vuxna hyfsat pigg och drar 0.8 och mindre galvad kaross i det mesta billiga reservdelar enkel att reparera ( ja Claes tyvärr jag skulle byta verkstad, dom skinnar dig! Och du har en tendens att ge överpris för dina bilar. Inget problem att hitta avgassystem till en Multipla. Letar man via Ebay kan man minska kostnaden på delar till en tredje-fjärdedel) allt detta för ca 20'? Min har nu gått 25' mil och tickar på. Mkt bra bil men leta efter rätt exemplar. Precis som alla billiga/udda bilar många bryr sig inte om dem vilket gör att det finns mycket risiga exemplar där ute med alldeles för högt pris.

#9
Dennis J
2011-11-23 20:38

Tack å lov finns det fortfarande dom som vågar skilja sej ur den silvergrå tråk-massan med något alternativt. Hellre Fiat än någon intetsägande corolla som det går 20 på dussinet av. Heja Claes!

#10
Christer Persson
2015-09-17 13:08

Jag hade en i 10 år från 99 och framåt. Körde dryga 21000mil. Perfekt bil för oss med 4 barn. Jag gillar inte heller bilar som man ser en till av på parkeringen. Tyvärr fans 2st med samma färg i vår stad.. Otroligt praktisk var den och kul att köra. Bred och stabil.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.