Bild
Nästa artikel

Träffklar!

Peugeot 205 GTI 1,9

Världens stiligaste fälgar - nu i presentabelt skick. Carls 205 GTI kommer nyskodd till Träffpunkt 80 i september.

Hur jag än funderar kan jag inte komma på någon annan bil som har snyggare originalhjul än Peugeot 205 GTI 1,9. De femton tum höga fälgarna från italienska Speedline fyller ut de små hjulhusen på ett alldeles bedårande sätt och bidrar till en helhet som bara inte går att se sig mätt på.

Däckdimensionen 185/55-15 var ofattbart extrem när 1,9-modellen kom till Sverige hösten 1988, i dag sitter det fränare grejer på vilken hyrpolo som helst.

Ända sedan köpet av min vita 8 000-milare förra året har jag stört mig på skicket på just fälgarna. Skavda mot trottoarkanter och allmänt glåmiga har de dragit ned helhetsintrycket.

Nya fälgar finns fortfarande att köpa hos Peugeot visade det sig men det var tur att jag frågade om priset innan jag slog till: 2 765 kronor styck! Hallå? Det irriterande är att snart kommer de nog att skickas i containern utanför Peugeots centrallager på grund av bristande kundintresse…

Begagnade fälgar går att hitta för en femtilapp stycket men så ser de också ut därefter. Jag besökte flera källarförråd och garage för att titta på fälgar som enligt annonserna skulle vara felfria men som visade sig vara i sämre skick än mina. Det var helt enkelt förvånansvärt trögt att få tag i något bättre. Deppig stämning.


Läsaren Mats Ericsson i Norrköping ljusade upp tillvaron en hel del genom att erbjuda en fabriksny fälg i kartong i februari. Priset var på vänskapsnivå trots att vi aldrig träffats och denna skönhet sitter nu på väggen hemma. Garageväggen visserligen, men ändå. Om jag inte hittar ytterligare tre fabriksnya fälgar i samma prisklass lär den få stanna där.

Letandet slutade till sist i Gamleby utanför Västervik där det fanns fyra renoverade fälgar med åtminstone tre bra däck till salu. Kompisen Johan Ålander hade dessutom vägarna förbi med en pickup och kunde enkelt plocka upp dem på vägen.

Äntligen matchar hjulen resten av bilen och med fräscha däck går den dessutom betydligt säkrare genom böjarna. Vi ses på T80!

Peugeot 205 GTI 1,9

Hoppas jag få se på Träffpunkt 80: De Lorean DMC 12.

Peugeot 205 GTI 1,9

Pratar jag gärna om: Att 205 GTI är en 1980-talsikon!

Undviker jag i det längsta att nämna: Att min faktiskt är -90:a…

Träffklar!
Träffklar!

Kommentarer

#1
Ubbe
2009-09-20 23:17

Hej!

Klart Peugeot 205 GTI är en riktig 80-tals icon! Själv kör jag en 205 CTI d.v.s. Cab. Dessa fick tuff konkurrens av dåtidens Ford Escort Cab.

Dock aldrig i väghållning eller prestanda :-) Snygg färg förresten! Den röda var den som sålde bäst, man jag föredrar den vita eller svarta :-)

#2
kenneth jungestål
2016-04-12 21:42

Hej. Har en 205 cti -90 röd cab i n.nyskick, men är i behov av lite detaljer. h.sida skylt pinafarina (borta) verktyg för reservhjulet fattas, finns någon eller skrot som har delar. vore tacksam om förslag. mvh. Kenneth

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.