Bild
Nästa artikel

42-åringen får ny gnista!

Austin Cooper 1967

Fredrik Nyblads Austin Cooper får äntligen tänddelarna bytta, och visst blev det en ny gnista i den 42 år gamla Hundkojan.

Entusiastbilar ska användas är något som vi är överens om på Klassikerredaktionen, men när jag på morgonen den 14 juni skulle åka till Klassikersprinten så tvekade jag ändå att ta ut min Austin Cooper 1967. Det regnade, och det skulle fortsätta att regna v ä l d i g t mycket hela dagen.

På väg hem från Skepptuna började min Hundkoja gå bluddrigt, vilket jag uppfattade som att fukt kommit in i fördelardosan. När jag stannat och står nerböjd över fronten för att täcka över grillen med en bit kartong så såg jag en gestalt i läderjacka i ögonvrån. Efter ett ögonblick av oro över vad det var för skum person som plötsligt uppenbarat sig så presenterade sig läderjackan. Det visade sig vara den i Hundkojekretsar kända serietecknaren Ydronlinas pappa, Carl de Boulloche som var ute och åkte i sin 90-talsmini och sett en annan Hundkojeförare i nöd. Någon akut hjälp behövde jag inte och ett seriealbum fick jag med mig hem.

När jag kommit till mitt garage hittade jag en mindre insjö i golvet. Ljuddämpning och mattor fick tas ur att torkas. Men desto värre var att bluddrandet inte försvunnit en vecka senare. En inspektion av rotorn i fördelardosan visade att den var mer än lovligt glapp och tändkablarna har så vitt jag vet aldrig bytts under de 25 år jag ägt bilen.


Vilt bluddrande tog jag mig ut till Jana Motors i Bålsta som raskt bytte fördelardosa och rotor, tändkablar och tändspole. Den sistnämnda ersattes av en ny originaldel från Lucas - tillverkad i afrikanska Gabon.

Resan hem till Stockholm företogs med en ny livsgnista i Hundkojan. Nästa gång SMHI utlovar rekordnederbörd behöver jag inte oroa mig!

Kommentarer

#1
Lennart
2009-12-12 15:24

Det är aldrig helt säkert att åka engelskt när det regnar, särskilt inte Hundkoja! Hoppas att du inte tappar gnistan om det händer ige...;-)

#1
Fredrik
2009-12-14 17:46

Här tappas ingen gnista!

#1
Anders
2009-12-19 19:38

Har blivit stående två gånger på 25 år i hundkoja. Båda gångerna med tappad gnista efter fel i nybytta (!) tänddelar. Sprucken rotor och sprucket fördelar lock. Tacka vet jag gamla hederliga Lucan komponenter från tiden det begav sig. Lycka till :-)

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.