Nästa artikel
Chans på frans
våra klassiker

Chans på frans

Publicerad 18 januari 2011 (uppdaterad 11 september 2013)
Det skulle ju bli färre mopeder i stallet. Men så torskade Claes helt oprovocerat på en Crescent 50 SS 1972.

Min strategi att krympa mopedinnehavet till något hanterligt verkar ha gått om intet. Det började så bra med avsäljning av en rätt så trött Crescent ”raket” och en icke färdigställd tandem med Victoria påhängare.

Min kollektion bestod därmed av en extremlågmilad Husqvarna Roulette Lyx -57 med den sällsynta färgkombinationen orange/svart, en Zundapp Combinette Sport 1961, en Puch Lyx 1960, en Crescent 2000 prototyp ca 1954 (ex Björn Karlström), en Crescent 2000 -57 (min Paristourer), och en Fram 1955 som gått jorden runt. En skön blandning av designhistoria, användarvänlighet och min nya favorithangup: proveniens.

Men så korsade en Crescent 50 SS min väg. En 72:a. Den med frans­sadel. 50 SS var en av flera liknande modeller i MCB:s fullständigt ogenomtänkta produktfamn, där motorer och beteckningar centrifugerades utan antydan till logik eller planering.

Bara av bilderna i mejlboxen förstod jag att under den gråsmutsiga hinnan dolde sig något som skrek efter Autosol och lite kärlek, men inte så mycket mer. In i det längsta försökte jag pracka på vänner och andra denna potentiella finmoped, men utbredd handlingsförlamning blev svaret. Jag fick agera själv.

Referensramar är flyktiga konstruktioner, det kan lätt konstateras efter att ha betalat lika mycket för moppen som en Saab 9000 Turbo 16 1985...

Den startade inte på första kicken, men tredje. Vinglade ut i snömodden, kanske 30 meter. Sedan tillbaka in i Autosolens trygga famn. Det blir väl en vår så småningom. 

Sadelfrans och fläkt-Sachs omkullkastade Claes planer på en samling i det lilla formatet.

Sadelfrans och fläkt-Sachs omkullkastade Claes planer på en samling i det lilla formatet.

Crescent 50 SS 1972

Ägare: Claes JohanssonGått bra: Kromputsningen. Kromtanken blev som ny.

Gått illa: Jag gjorde det på nyårsaftons­kvällen och fick onda ögat av min svägerska.

Gått i stå: Mina övriga sex små älsklingsmopeder.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Klassiker

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.