Nästa artikel
Fläcksjukan
Jeep Cherokee

Fläcksjukan

Publicerad 15 juli 2008 (uppdaterad 15 oktober 2013)

Fredrik Nyblad tappar inte bara ansiktet i sina bilaffärer, hans Jeep Cherokee hade också tappat färgen på fälgarna. Att köpa Whitespokefälgar var inget alternativ, någon måste behålla även en föraktad stadsjeep i originalskick tycker Fredrik.

Min svåger Bosse såg det direkt, lite snällt frågade han om jag hade tänkte mig en rullande renovering. Jag ställde mig oförstående, den var ju nästan perfekt, min Jeep Cherokee. Att jag hade fel kunde du läsa i nr 9/10 2007 av Klassiker. Efter den rostlagning av golvet som jag beskrev där fortsatte reparationerna: ny vindruta, byte av fördelningslåda, byte av knutkors, renovering av luftkonditioneringen, byte av tändsystem, montering av lastgaller och så lite färg på nötta ställen.


Det enda som jag planerat att göra från början var att låta renovera fälgarna. De hade kraftiga lacksläpp och skämde den annars prydliga Cherokeen. Jag hade fått ett tips om Johan Wållgren i Habo som på fritiden arbetar med att renovera aluminiumfälgar. Han tog sig an dem till ett bra pris. Johan började arbetet med att tvätta bort fälgplasten med ett tinnerbad. Blästring är ett alternativ, men det ger förstås mer efterarbete. Sedan slipade han upp ytan på fälgen i en ombyggd svarv där han kontrollerar rundheten och justerar den vid behov. Till slut är det dags för finslip, silverfärg och tre lager klarlack.


Nu sitter fälgarna på plats och tillsammans med Cooper Weathermasterdäcken med vit rand pryder de verkligen bilen. Den som vill höja sin Jeep och sätta på enorma däck får förstås göra det, men jag tycker det är roligt att ha min i absolut originalskick.

Relaterade bildspel

Ämnen i artikeln

Missa inget från Klassiker

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.