Nästa artikel
Arbetsbilen för dig som inte behöver jobba!
Reklamfilm

Arbetsbilen för dig som inte behöver jobba!

Publicerad 9 november 2020
Varken BMW, Cadillac eller Mercedes hade det. Men Volvo hade en herrgårdsvagn med sexcylindrig motor. ”En arbetsbil för de som inte behöver arbeta” var poängen i den här reklamfilmen!
Först ut av Volvos nya sexcylindriga modellerna var sedanen 264 GL. Den presenterades samtidigt med 240-serien hösten 1974 och tillverkningen startade i oktober. Året därpå kom Volvo 265 men herrgårdsvagnen fanns till att börja med enbart i det nya enklare DL-utförandet. I Sverige såldes den då med en förgasarförsedd PRV-sexa och i USA med insprutning. 
 
”Den lyxiga Volvo 265-herrgårdsvagnen erbjuder många av de betydande funktionerna från 264 GL och 1,4 kubikmeter lastutrymme” hette det i den första amerikanska broschyren. Men i en reklamkampanj var Volvo tydlig med vad som var modellens Unique Selling Point, USP. Prestigebilstillverkare som BMW, Cadillac och Mercedes-Benz saknade alla en herrgårdsvagn på sitt modellprogram. Volvo det enda märket som erbjöd en ”arbetsbil för de som inte behöver arbeta”.  
 
Mikael Fritzing har en viss dragning till det udda bland det välbekanta.
– När jag fyllde 50 år så ville jag ge mig själv en present, säger Mikael Fritzing. Då såg jag den här på Ebay. Det var säljarens tredje försök att sälja den och nu var reservationspriset sänkt. 
Volvo 265:an var ett tidigt exemplar med chassinummer 572. Den var tillverkad i oktober 1975 i Volvos fabrik i belgiska Gent.
Läs mer om Volvo 265 i Klassiker nr 9/20.
 

Ämnen i artikeln

Missa inget från Klassiker

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.