Bild
Nästa artikel

Arbetsbilen för dig som inte behöver jobba!

Reklamfilm

Varken BMW, Cadillac eller Mercedes hade det. Men Volvo hade en herrgårdsvagn med sexcylindrig motor. ”En arbetsbil för de som inte behöver arbeta” var poängen i den här reklamfilmen!

Klassiker 9/2020 – beställ den direkt hem!

Klassiker 9/2020 bjuder på allt från en 25-hästars DKW-buss till en V12-bestyckad Jaguar XJ-S. Dessutom Alfa Romeo Bertonecoupén, Volvo 265, Renault R10 och en stor samling som ska gå på auktion. Missa inte heller Klassikerkampen – tre redaktörer får 20 000 kronor var att köpa en klassiker för!

Tidningen finns i butik fram till den 21 november 2020 men kan också beställas i vår webbshop. Priset inkluderar frakt inom Sverige.

Först ut av Volvos nya sexcylindriga modellerna var sedanen 264 GL. Den presenterades samtidigt med 240-serien hösten 1974 och tillverkningen startade i oktober. Året därpå kom Volvo 265 men herrgårdsvagnen fanns till att börja med enbart i det nya enklare DL-utförandet. I Sverige såldes den då med en förgasarförsedd PRV-sexa och i USA med insprutning. 
 

Arbetsbilen för dig som inte behöver jobba!

”Den lyxiga Volvo 265-herrgårdsvagnen erbjuder många av de betydande funktionerna från 264 GL och 1,4 kubikmeter lastutrymme” hette det i den första amerikanska broschyren. Men i en reklamkampanj var Volvo tydlig med vad som var modellens Unique Selling Point, USP. Prestigebilstillverkare som BMW, Cadillac och Mercedes-Benz saknade alla en herrgårdsvagn på sitt modellprogram. Volvo det enda märket som erbjöd en ”arbetsbil för de som inte behöver arbeta”.  
 

Arbetsbilen för dig som inte behöver jobba!

Mikael Fritzing har en viss dragning till det udda bland det välbekanta.
– När jag fyllde 50 år så ville jag ge mig själv en present, säger Mikael Fritzing. Då såg jag den här på Ebay. Det var säljarens tredje försök att sälja den och nu var reservationspriset sänkt. 
Volvo 265:an var ett tidigt exemplar med chassinummer 572. Den var tillverkad i oktober 1975 i Volvos fabrik i belgiska Gent.
Läs mer om Volvo 265 i Klassiker nr 9/20.
 

Taggar: Video, Volvo 260

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.