Bild
Nästa artikel

Borgward startar om

Video

Efter 54 år i graven är Borgward tillbaka. På Genèvesalongen ställdes en Borgward Isabella ut och till hösten är det tänkt att den första nya bilen ska presenteras. Här är en film där nya Borgward presenterar sig!

Den första bilen som ska presenteras är en SUV och den ska enligt företaget följas fler modeller.
I Bremen grundade Carl Borgward bilmärket på 1920-talet som kom att producera mer än en miljon Borgward, Goliath och Lloyd innan företaget fick plocka ner skylten 1961 på grund av dålig ekonomi. Nu ett halvsekel är det sonsonen Christian Borgward som håller i trådarna, även om en kinesisk lastbilstillverkare bidrar med pengar.
– Det har alltid varit en barndomsdröm och det känns fantastiskt att drömmen nu blivit sann, säger Christian Borgward. 
Designchef för nya Borgward är norrmannen Einar Hareide som tidigare varit designchef på Saab.
– Det blir ingen retrobil. Vi måste acceptera att världen går framåt. För oss handlar det om att förstå hur Carl Borgward tänkte. Vad var bakgrunden till de bilar han gjorde och hur kan vi göra det relevant för framtiden.
Men frågan är hur Christian Borgward ser på utmaningen att starta ett nytt bilmärke idag?
– Borgward är inte ett nytt bilmärke. Det finns Borgwardklubbar i Australien, Afrika och Amerika. Överallt finns det människor som älskar Borgward, säger Christian Borgward.
Taggar: Video, Borgward

Kommentarer

#1
Eric Tilly
2015-05-06 21:29

Spontant låter det ju kul!

Sedan kommer ju frågetecknen. Vad baseras bilen på? Att från grunden starta ett helt nytt (eller nygammalt) bilmärke är väl knappast något som låter sig göras år 2015. Man får väl förutsätta att den bygger på någon annan modell. Kinesisk? Vilken i så fall? Vad har den eventuella partnern tillverkat tidigare? Var och av vem sker utvecklingen av nya modeller? Var skall den tillverkas?

Jag gissar att det blir svårt att få igång någon ordentlig försäljning, åtminstone i Europa. Man kan ju jämföra med Nevs-Saab som ändå har färdiga modeller, en etablerad och intrimmad fabrik och åtminstone i viss mån folk som har kvar vanan att bygga och utveckla bilar.

#2
Robert
2015-05-07 08:38

De hade i och försig en monter på Geneve salongen, dock fanns inte den konceptbil publiken hade blivit utlovad. Av äldre släktingar som hör namnet Borgward så fälls kommentar som rostkänslig. Typ den enda kommentar jag hört om märket.... Ett vanligt namn på Borgward på 1950-talet var "Hon dansade en sommar", eftersom bilen var mycket rostbenägen... Ska Borgward rippa delstaten Bremen på industristöd?

#3
Kalle
2015-05-12 17:34

Designchef på Saab? Hade de verkligen en designavdelning.

#4
Jacob Munkhammar
2015-05-25 19:14

OK, Hareide, jag väntar spänt på en tolkning...
http://steampunkvehicles.tumblr.com/post/119688687015/carsthatnevermadei...

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.