Bild
Nästa artikel

Falcon med högtryck

Video

En ångdriven Ford Falcon från Australien.

Ted Pritchard var ingenjör och uppfinnare med ånga som specialitet. Ångdrivna bilar är förvisso inget nytt, men Ted ville se att denna fantastiska kraftkälla återupptogs. I början av 70-talet byggde han om en Ford Falcon med en liten nätt ångmaskin som kunde drivas på i princip vilket bränsle som helst och gav hyggliga prestanda, bilen demonstrerades även flitigt i USA. 

Senare byggde han en helt egen bilprototyp med ångdrift, och var även inblandad i ett annat australiensiskt projekt som skulle bli en supersportbil, med ångdrift givetvis.

Pritchards verk lever vidare, hans många patent och banbrytande utvecklingar inom ångkraften är idag samlade hos Uniflow Power Ltd.  En liten spårning av denna Ford Falcons vidare öden gav inte mycket resultat, annat än en överraskande ledtråd att motorn från den möjligen finns i Sverige idag, närmare bestämt i Göteborg

Taggar: Video, Reportage, Hem

Kommentarer

#1
Gaute Halsaunet
2011-11-10 21:06

Meget interesant dette her, jeg har faktisk troen på at damp kan være framtiden. Vann er jo tross alt ikke mangelvare her på jorda.

#2
Ma.t.s.
2011-11-12 01:27

Vatten är inget bristvara nej, men det måste ju eldas med något för att få ånga. Kol, koks, ved eller olja. Det är bristvaror. Ångbilen i sig är flera hundra år gammal.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.