Bild
Nästa artikel

Film! Framtidsbilen Renault 16

Video

Renault 16 år är 1960-talsbilen som pekade ut riktningen mot 1970-talet. Klart du ska ha en klassisk halvkombi!

Kommentarer

#1
Leif Hurtig
2015-11-24 02:14

Fin video. Snyggt jobbat, Fredrik!
Men "Renault 1500", som snart blev känd som Renault 16, blev officiell redan 1964 på hösten och tillverkningen startade – för att några tusental vagnar senare ställas in i 6 månader för att utvärdera och åtgärda barnsjukdomar innan tillverkningen startade på allvar. R16 innehöll ju många tekniska nyheter, bland annat den pressgjutna aluminiummotorn med våta stålfoder och femlagrad vevaxel, kylare med sidoplacerade tankar och elektrisk kylfläkt och slutet kylsystem med expansionskärl i glas och placerat lägre än kylsystemewts högsta punkt. Dessutom SEV Motorola växelströmsregulator med elektroniskt laddrelä och laddmätare i stället för laddningslampa.
Chassiemässigt är väl R16 egentligen en uppskalad R4, men med bottenplatta och kaross sammansvetsade i stället för skruvade tillsammans. Och chassielayouten på både R4 och R16 är ju på sätt och vis kopierade från Citroën B11, med motorn bakom framaxeln, differentialen framför motorn och längst fram växellådan. Längsplacerade torsionsstavar fram och tvärliggande bak, precis som på B11-Cittran, men eftersom de bakre går tvärs över hela bredden på renaultbilarna, placerade man bakhjulen omlott, så det är olika hjulbas på höger och vänster sida. Det är ingenting som märks i vägegenskaperna. Det syns inte heller på karossen om man inte vet om det, men det är olika avstånd från hjulöppningarna till bakdörrarna. Denna chassielayout fortsatte Renault med på både R6 (som är en R4 med större kaross) och första generationen R5 1972-85.
"Omlottbakvagnens" sista tillämpning blev R14 1976, men R14 fick hela motorpaketet från Peugeot 104 och alltså MacPherson fjäderben med spiralfjädrar fram och tvärställd, 72 grader bakåtlutad aluminiummotor med överliggande kamaxel och växellådan under motorn.
Halvkombilösningar hade funnits tidigare, men aldrig i den form som introducerades i R16. Trots kombibaklucka är bagagerummet helt skilt från kupén med en hatthylla, precis som i normala personbilar. Innan R16 var kombibilarnas bagageutrymme öppet för insyn.
Hatthyllan i R16 är tvådelad, med en smal främre del inkilad bakom ryggstödet i gejdrar och den stora hylldelen är fäst med klämmor på de två fjäderbelastade armarna som håller bakluckan i öppet läge. Därmed följer hylldelen med upp och ger bättre åtkomst till bagaget. Behöver man högre utrymme, eller skjutsar hunden, lyfter man bort hylldelen och placerar den bakom baksätets ryggstöd.
R16 har en ganska udda fällning av baksätet genom att ryggstödet fälls uppåt i stället för nedåt, trots att dynan fälls fram på normalt kombivis. Anledningen är att man på så sätt får ett mer flexibelt och "möblerbart" bagageutrymme. Med hatthylldelarna på plats, dynan framfälld och ryggstödet upplyft – men placerat med framkanten mot dynans bakkant – får man ett ca 150 cm långt bagagerum helt fritt från insyn.
Både ryggstödets övre och dynans främre infästningar är tvåledade, så att man kan "stega fram" baksätet 12 cm, om inte den ordinarie längden i bagagerummet räcker till. Detta ger naturligtvis mindre benutrymme bak, men för mindre barn räcker det.
Med passagerarstolen bakåtskjuten ända till kontakt med baksätesdynans framkant kallades detta på 60-talet "barnvagnsläge". Då bildas ett fack för barnvagnsinsatsen, så att babyn inte kan trilla ur och ner på golvet – 1965 var inte säkerhetsbälten obligatoriska och "barnstolar" var en ståltrådssits man trädde över ryggstödet på framsätet eller baksätet... Barnsitsen hade en bygel så att barnet inte skulle trilla framåt och dessutom fanns en ratt att "köra" med. "Krocksäkerhet" var bara ett ord bland andra.
Eftersom "nacksydd" var ett annat ord utan speciell tyngd i mitten av 60-talet, kunde hugade komforttalibaner investera i "nackstöd", företrädesvis för främre passageraren – föraren skulle inte ha nackstöd, då kunde han somna. Naturligtvis var föraren i normalfallet en man...
Saab Sport hade nackstöd som standard för passageraren, men annars fick de flesta investera i ett tillbehör som träddes över ryggstödet med klädda klämfjädrar för att inte skada tyget.
Renault 16 hade naturligtvis en inbyggd lösning även för detta! Med endast passagerare i framsätet kan man vinkla upp baksätesryggstödets nederdel och låta det vila på bakdörrarnas armstöd så att med passagerarstolens ryggstöd lagom nervinklat får passageraren hela ryggstödsbredden bakom stolen som en stor, bekväm kudde! Detta syns i videon.
Med baksätet i normalläge och framstolarna framdragna maximalt kan framstolarnas ryggstöd fällas till horisontalläge och ge en relativt komfortabel sovyta. Åtminstone på årgångarna med det låga prylfacket mellan stolarna och mittarmstödet fram fäst i förarstolens ryggstöd.
På årgångarna innan 71 års modell går det snabbt och enkelt att bädda, eftersom ryggstöden har en spak för att frigöra ryggstödslåsningen.
Med 71 års modell och de nya framstolarna med högre rygg ersattes hackinställningen med steglös fininställning med ratt. Då blev det mycket vrida för att nå bäddläge. Med de nya framstolarna introducerades även riktiga – ställbara – nackskydd att montera i framstolarnas ryggstöd i hylsor. Men nackskydden såldes naturligtvis som tillbehör innan 76 års modell.
Det möblerbara baksätet med ryggstödet ledat i ovankanten användes även på de större modellerna 20 och 30, men inte fullt ut som i R16. 1977 års modell av R30 fick t o m normal kombifällning av baksätet, men ordningen återställdes redan på 78 års modell.

#2
Hans Svensson
2015-11-26 21:04

Har under mitt mer än 50-åriga biilägande/förfogande/disponerande haft förmånen att nyttja ett större antal fordon av olika fabrikat. Volvo och Ford har av av olika skäl varit mycket förekommmande. Många andra märken och modeller har passerat mina gas och kopplingsfötter, vid senaste räkningen fann jag att det närmade sig ett ett hundratal, inklusive lastbilar och bussar. Mopeder oräknat. Bland alla dessa fordon återstår fortfarande den Renault 16 som jag hade under tidigt 70-tal som den bil jag saknar mest. För mig var den det ultimata vad gäller bilar. Gudomlig att köra och bjöd på en komfort som få lyckats nå upp till, även med dagens mått.

#3
Andreas Uddling
2015-11-26 22:00

En skön bil med hög komfort, idag ett lågt pris i jämförelse med andra förutsatt att du hittar en! Många Svenskar har gott om förutfattade meningar om Franska bilar, men det är ni som har missat något väsentligt.......Renault 16!!

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.