Bild
Nästa artikel

Film: Långt ifrån lagom - Alfa Romeo SZ

Video

Alfa Romeo Sprint Zagato byggdes i strax över tusen exemplar. Se vår film om en bil som inte lämnar någon oberörd.

SZ togs fram på rekordtid efter att Alfa Romeo privatiserats och övergått i Fiatkoncernens ägo. Av tre designförslag från Zagato och Alfa Romeos respektive Fiats designavdelningar valdes det mest vågade och kontroversiella ut – det som fransmannen Robert Opron skissat fram för Fiat Centro Stiles räkning. Opron är annars mest känd för sitt arbete för Citroën med bland annat SM, GS och CX.

Den 31 juli 1987 fattades projektbeslutet med ordern att bilen skulle vara klar till Genèvesalongen 1989. Att man vågade tro på en så tajt tidsplan berodde på att man skulle utgå från Alfa 75 och att Zagato skulle stå för produktionsanpassningen med stöd från Fiat med datorkraft och vindtunnelprov.

Arbetet gick bra, tidigt var man klara med fullskalemodeller som kunde testas i Fiats vindtunnel. Bottenplattan från Alfa 75 förstärktes och på den skapades en ramkonstruktion på vilken en kaross i plast och förstärkningar i glasfiberkomposit kunde monteras. Till tak och takstolpar valdes aluminium som material. Det stod tidigt klart att SZ inte skulle bli någon lätt bil – i praktiken jämntung med Alfa 75. Mer effekt krävdes och genom bland annat höjd kompression, annat avgassystem och bearbetad motorstyrning hittades totalt 210 hk. Med en luftmotståndskoefficient på Cd 0.30 räckte det till en toppfart på 245 km/h.

Chassit modifierades på en rad punkter. I framvagnen ersattes torsionsfjädringen med skruvfjädring och kraftigare krängningshämmare från Grupp A-versionen av Alfa 75 Turbo och gummibussningar byttes mot metall. 16 tums splitfälgar, bredare bak, med lågprofilsdäck tajtade till väguppträdandet ytterligare. Greppet var fantastiskt, sidokrafter på 1,4G ska ha uppmätts på testbana.


Bilen presenterades som ES30 – Experimental Sports car 3,0 litre – enligt plan våren 1989 men det var redan klart att bilen skulle gå i produktion. När Alfa Romeo sade att det inte skulle tillverkas fler än 1 000 exemplar blev intresset enormt och det såg ut som om det skulle bli huggsexa om bilarna. När produktionen väl kommit igång började 1980-talets börsyra avta och rusningen uteblev. En hel del bilar stod länge osålda och fick rabatteras kraftigt för att nå köpare. Länge har SZ varit förbluffande billiga men på senare år har de följt med den allmänna prisuppgången på samlarbilar och bra bilar ligger idag över halvmiljonen.

Läs mer om Alfa Romeo Sprint Zagato Coupé i Klassiker nr 8/2016.

Kommentarer

#1
Andreas Uddling
2016-09-14 21:05

Snyggt!! En Zagato vill jag ha.... Fint filmad i mina trakter ute på Fogdön utanför Strängnäs! Ni kom förbi mig då, jag kommer förbi er nu, på söndag i mina "gamla" hemtrakter; Venngarn! Ni ser allt hänger ihop.....
Fast jag håller mig nog trots allt till Renault 4cv till slut......

#2
Stefan Åström
2016-09-15 07:53

Härlig film! Minns själv när jag var 10 år och Teknikens Värld provkörde bilen (1991), som man dreglade!

#3
Hasse B
2016-10-13 15:59

Fler än jag som tycker den ser betydligt mindre udda ut idag än när den kom? Förskjutna proportioner och brutna former som pendlar mellan stealth-jaktplan och rovdjur i attackställning är ju dussindesign hos de flesta för närvarande, men få kommer i närheten av attityden som SZ utstrålar. Sen har ju namnet Zagato "alltid" varit liktydigt med kaxiga designer som hellre kliver utanför ramarna än rättar in sig i några gyllene snitt. Kanske Saab hade haft en chans om de skapat sig en imagebyggare i samma spår med tydlig rallyinspiration i stället för att smälta in sig i den trista mittfåran av lagoma premiumtjänstebilar, tyckte det var svårt redan då att inte dra paralleller mellan Alfas elaking och Trollhättans päronhalva från Monte Carlo-rallyt... ett samarbete borde ju varit nära till medan de delade bottenplattan mellan 164 respektive 9000. Intressant tankeexperiment.

#4
Anders
2017-01-08 02:14

Vacker bil! Väcker onekligen "vill ha" begär:)

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.