Nästa artikel
Golf i förändringens tid
banbrytande reklamfilm

Golf i förändringens tid

Publicerad 1 mars 2021 (uppdaterad 27 januari 2023)
Volkswagen gjorde 1987 en reklamfilm för Golf som vågade skämta om det brittiska kunga­huset.

Filmen regisserades av David Bailey som varit Swinging Londons ledande fotograf. Den enda rollen i filmen spelades av Paula Hamilton som senare skulle bli känd som en långvarig jurymedlem i tv-programmet ”Britains Next Top Model”. Paula Hamilton var i den 50 sekunder långa reklamfilmen slående lik prinsessan Diana. De äktenskapliga problemen med prins Charles hade vid den här tiden blivit allmänt kända. Ingenting sa egentligen att kvinnan i reklamfilmen var Diana, men alla förstod. Hon lämnar sin man och utanför sitt hus tar hon av sig vigselringen som hon stoppar in i husets brevinkast. Medan hon går tar hon av sig och slänger sitt pärlhalsband och minkpäls.

När hon närmar en avloppsbrunn har hon bilnycklarna i handen och ser ut att vara på väg att slänga dem i brunnen, men så ångrar hon sig och behåller bilen. Hon kör iväg i sin Golf med ett leende på läpparna och reklamfilmens payoff lyder: ”Om allt i livet var lika pålitligt som en Volkswagen”.

Musiken i filmen gjordes av Alan Price från The Animals och hade titeln ”Changes” vilket också blev namnet på filmen. Reklamfilmen blev prisbelönt och ansågs vara ett tecken på att feminismen hade nått fram till manliga reklammakare

Ämnen i artikeln

Missa inget från Klassiker

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.