Bild
Nästa artikel

Takgök

Skruvat

Inte bara Volvo PV begåvades med en "takgök"

"Takgök" eller fixlight som den egentligen hette kom på Volvo PV444 under 1950, men denna takmonterade blinkers försvann dock redan under modellåret 1952. Från och med 1953 förbjöds manicken, och kunderna sörjde inte detta.  Dels var den trots sitt blåa "fixljus" i mitten svårtolkad, dels så var den ivägen för ett takräcke. 

Men dock inte helt bortglömd, för 1965 återkom idén med en takgök, hos Ford som provade ut en mer rejäl version på Mustang 1965.
Fords "Video-pod" hade inte bara blinkers på spröten, där fanns även ett bromsljus och en retardations indikator, ett lags extra bromsljus som kens starkare ju hårdare bilen saktade in.  Den stora lådan innehöll en vidvinkelbakspegel. Den sades även ha en viss spoiler-effekt i höga farter. Spoiler,blinkers,spegel,bromsljus-gök alltså. Men stannade dock kvar på prototypstadiet.

 
 

Kommentarer

#1
Fredrik Larsson
2011-11-18 11:41

För omväxlings skull blev det göken som knuffades ur boet... Tanken var ju delvis rätt, med högt placerad blinkers. Men borde inte Volvo ha begripit redan i förväg att lamporna också måste sitta vitt isär? Nå, insikten kom ju med kundreaktionen...

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.