Bild
Nästa artikel
Bussnörden

Bussnörden

Arnes backspegel

När jag började som konduktör på Södertörnsbussarna tyckte jag att jag fått världens roligaste jobb

 Jag var nämligen väldigt bussintresserad. Kanske kom mitt fanatiska bussintresse från min barndoms sommarvistelser intill ett bussgarage i Julita.

Nu är det 1961 och jag har lagt märke till att Södertörnsbussarna och Björknäsbussarna hade mycket gemensamt, ja det mesta förutom backspeglarnas placering som på Björknäsbussarna hade en bättre placering i nederkant av synfältet medan Södertörnarna hade speglarna fästa i övre kanten, något som jag tyckte påverkade säkerheten vid filbyte m.m.

Konstigt att man hade sådana synpunkter. Jag hade ju inte ens något körkort. Björknäs och Södertörnsbussarna hade samma internnummer på respektive busstyper så det var mest färgen som skiljde, men på bilden syns vagn 173, den bortre vagnen, som till skillnad mot Södertörnsbussen 173 hade fast plats för konduktören längst bak samt dörrar som konduktören fick manövrera, något som jag saknade. Det hade ju varit kul att öppna och stänga dörrar, kul när man är tonåring, men nu har det gått över.

På bilden syns två bussar av samma årsmodell med Katrineholmskaross nämligen 1958, den bakre busstypen kallades för Nyboxer. Bussen närmast är en senare -58:a och grabben som sitter på kofångaren är brorsan Kjelle som alltid följde med mej på mina konstiga utflykter, lämpligt nog är bussen skyltad Skolbuss. Brorsan gick ju i mellanstadiet.   

Kommentarer

#1
Figge_L
2012-09-19 08:31

Snajdig brorsa!

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.