Bild
Nästa artikel
Cheva -55 då Kennedy sköts

Cheva -55 då Kennedy sköts

ARNE

Oj då, nu höll jag på att glömma bilen som jag hade samtidigt med Hudsoncoupén. I november 1963 köpte jag …

… tillsammans med Leffe Ernberth en Cheva -55. Det var en bilelektrisk verkstad på Skånegatan som hade bilen till salu. Vi delade på de 1 000 kronorna som bilen kostade. Den var nylackad i vitt och metallicgrönt.

Inspirerade av filmen "Raggare" där jag för övrigt kände två personer, dels "Skägget" och en tjej som hade gått i samma klass som mig, Ingegärd Fredin, gav vi oss in till stan för att åka Kungsgatan, som var det stora tillhållet för raggarbilar.
Nästan omedelbart fick vi "napp". Två äventyrslystna tjejer från Postgirot ville åka med.

Gerthy och Inger. Flera kvällar träffades vi alla fyra för att göra diverse planlösa utflykter. En planlös utflykt slutade till och med i ett lastbilsgarage på Ringvägen där vi började meka med bilen, föga upphetsande för två tonårstjejer.

Medans vi mekar med bilen hör vi i bilradion att president Kennedy har blivit skjuten. Kvällen avslutades med att tjejerna skjutsades hem, Inger till Näsbypark och Gerthy till Mälarhöjden.

Chevan som inte var av den dyraste modellen hade en trött 6-cylindrig motor och rattväxel som man måste dalta med. Inga snabba växlingar här inte. Snabba växlingar gjordes i alla fall och det slutade med att ingen växel gick att få i.
Upp med huven och ner bakom motorn, Nu var det bara att ruska om i länksystemet till växellådan, sen var det bara att åka igen och komma ihåg att växla långsamt.


Efter ett antal månader bestämde vi oss för att sälja Chevan. En hugad spekulant fanns i Leffe Andersson, en yllig kompis som bodde ett kvarter närmare stan. Leffe A-son var villig att ge 800 kronor för bilen men hade för stunden bara 400 kronor vilket vi accepterade då han skulle betala resten inom tre månader.

Redan innan tre månader hade förflutit var bilen defekt. Bakaxeln hade pajat och nu stod bilen vid Blåsuts Tunnelbanestation på en ödslig parkering. Redan efter några dagar hade någon slagit in rutorna och ju längre tiden gick ju sämre blev bilen. De 400 kronor som saknades betalades aldrig.
Förvånad?

Cheva -55 då Kennedy sköts

Kommentarer

#1
Bo p Hansson
2011-01-07 12:28

Den som hävdar att folk var ärligare förr får sin övertgelse utmanad genom Arnes berättelser!

#2
Julle
2011-01-07 23:05

Tusen spänn för en nylackad Chev -55´a *suck*
Kommer man känna samma ångest över alla dödade Volvo hundraförtis, Opel Commondore, Ford 20M etc. om femtio år?

#6
Julle
2011-01-07 23:13

Tusen spänn för en nylackad Chev -55´a *suck*
Undras just om man kommer känna samma ångest över alla dödade Volvo Amazoner, hundra/tvåförtis, Opel Comondorer, Ford Taunus 20M och GXL´er man har på sitt samvete. Eller Saab 99 Turbos av första årmodellen som man inte ens ville ta i med tång. Snorbilliga Mustanger man ratat osv. osv.

#7
Gäst
2011-01-08 10:13

Julle och flera med dig, språkpolisen anmärker, det heter Opel COMMODORE http://sv.wikipedia.org/wiki/Opel_Commodore

#8
Gäst
2011-01-08 21:39

Julle: Alla bilarna som du nämner är attraktivare och mer åtråvärda för mig än en Cheva 55:a.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.