Bild
Nästa artikel
Cykeltur till stock car-bana

Cykeltur till stock car-bana

ARNE

Min klasskompis och granne Hasse Stergel, son till operaballerinan Ingeborg Stergel om ni minns, hade fått en ny …

… treväxlad Crescentcykel av finaste modell. Hasse som var väldigt företagsam tyckte att vi alla ungar som hade cyklar skulle ta en cykeltur till Södra Motorstadion i Handen för att på plats bevittna de häftiga Stock car-tävlingarna.

Jag åkte på min Husqvarna som saknade växlar och jag minns än i dag hur jag längtade efter en påhängsmotor, bara en liten så man slapp att trampa på den omoderna cykeln som mest lämpade sig för kortare utflykter i grannskapet.

Väl framme vid motorstadion fick man vila och titta på de spännande tävlingarna. Södra motorstadion som numera heter Torvalla IP var även speedwaylaget Tigrarnas hemmabana.

Några år efter den jobbiga cykelturen som nog var mest jobbig när man skulle hänga med den vältränade Hasse Stergel på sin nya växelcykel, kunde jag gratis åka buss till tävlingarna. jag hade frikort tack vare mitt konduktörsjobb.

Med min nya småbildskamera av märket Agfa Silette kunde jag föreviga några av deltagarna. Den kantiga bilen på bilden visar segraren och jag tror att det är en Ford av tidig 30-talsmodell.

Cykeltur till stock car-bana
Cykeltur till stock car-bana
Cykeltur till stock car-bana
Cykeltur till stock car-bana
Cykeltur till stock car-bana
Cykeltur till stock car-bana
Cykeltur till stock car-bana

Kommentarer

#1
carl henrik
2011-07-27 11:21

Hejsan vänner.
Skulle vilja tipsa om att i Lagan city. ligger eller rätta sagt låg en stock Car bana som folk vallfärdas ditt med cykel bil o tåg för att se detta.

#2
Anders Back
2011-07-27 17:06

Är det samma Herr Stergel som idag är politiker?

#3
Arne Schelin
2011-07-28 18:35

Det stämmer Anders, Hasse Stergel hade många strängar på sin lyra, var som tonåring med i första TV-pucken och vaktade kassen för Stockholms lag, vi bodde i samma hus och gick i samma klass.

#4
Julle
2011-07-29 00:17

Jodå åsså en mördad coupe på bild 6

#5
Gäst
2011-07-29 06:51

Det känns ju lite tråkigt - idag - att se 1930-tals bilar behandlas så där. Hoppas att ingen Carioca dog på det där sättet.

#6
Bengt Åkesson
2011-08-02 10:18

Jag minns att far o mor drog iväg mig till diverse stock car-banor här i Skåne på 50-talet. Vi var över till Danmark också. Som gammal mc-åkare bl.a tusen meters hastighetslopp så får man väl kalla farsan för ett "petrol head" - moderskapet var väl måttligt intresserad och brorsan ointresserad.

Detta tidiga motormöte innebar att jag höll aktivt på med rally ett 15-tal år på 70 och 80-talen och då med Saab naturligtvis. Numera blir det mest bilträffar och på åskådarplats på rally o racing men än har inte motorränderna helt gått ur.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.