Nästa artikel
Detroitarn
Arnes backspegel

Detroitarn

Publicerad 26 februari 2013 (uppdaterad 26 februari 2013)
På 70-talet körde jag långtradare för ASG.

Oftast var det körningar mellan Stockholm och Sundsvall vilket innebar ledighet i Sundsvall på dagtid. 1976 var det provkörning av den nya långtradaren Ford Transcontinental, en bil som skulle konkurrera ut både Volvo och Scania.

Platsen är Bil och Buss i Sundsvall och alla långtradarchaufförer var välkomna för en provkörning. De körsugna var väldigt många så någon provkörning blev det inte för min del. Ett par år senare har jag bytt jobb och jobbade nu vid Televerket i Älvsjö, nu  kunde jag äntligen få köra en stor tuff Ford Transcontinental. Visserligen bara som semesteravlösare då den ordinarie "Pendel-Hasse"var ledig.

Det var ingen höjdare att köra "Detroitarn" som vi kallade den stora Forden som vi trodde hade en Detroitdiselmotor. Växellådan var helt osynkad och jag tror att det var en motor av Cummins fabrikat. När "PendelHasse" kom tillbaka fick jag återgå till den lilla oansenliga Mercedes 308 som jag blev tilldelad vid anställningens början. Scania och Volvo lastbilar överlevde denna tuffa utmaning.
 

Ämnen i artikeln

Missa inget från Klassiker

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.