Bild
Nästa artikel
Hemlängtan

Hemlängtan

Arnes backspegel

Jag hade nu varit "sjöman" i nästan tre månader och med den hemlängtan som började göra sig påmind...

...förstod jag att livet som sjöbuse inte var något för mig. Nu ville jag hem så fort som möjligt, men efter den långa Atlantresan skulle ytterligare hamnar besökas innan ankomst till Sverige. Las Palmas, Rotterdam och Hamburg. Då jag nu var helt på det klara med att mönstra av ville jag uppfylla min ranson av tillåtna cigaretter. Jag är inte själv rökare men det blev en limpa Camel till farsan. Jag hade observerat att fint folk rökte den sorten.
 
Farsan brukade ibland rulla egna cigaretter och jag såg att cigarettpapperet i Holland bara kostade en bråkdel av det svenska priset, jag köpte en ansenlig mängd papper, nu gällde det att tänka ekonomiskt. Jag tömde den fina limpan på cigaretter och fyllde upp med cigarettpapper, de överblivna Camelciggen gav jag till min hyttkompis Jörgen. Han blev väldigt glad vilket inte farsan blev. Han fick sitta och rulla i åratal.
Redan vid ankomsten till Göteborg mönstrade jag av trots att båten senare i veckan skulle angöra Stockholm. Tack för mig! Jag hade fått min åtråvärda resa och dessutom fått en visserligen liten, men lön. När jag helt nyligen sökte uppgifter om "Guayana" på nätet fick jag det sorgliga beskedet: UPPHUGGEN I THAILAND 1977.
 
Upphuggen vilket tragiskt öde för det fina fartyget.

Kommentarer

#1
kaninteloggain
2012-01-11 13:37

Tack för en mycket trevlig berättelse! Väldigt kul att läsa (och se) om din resa, lite synd bara att det inte blev fler.

Jag har en äldre bror som mönstrade på och var ute på haven i 7 år, runtom i världen. Det var lite större på 60-talet än idag, när man kan resa vartsom närsom med ett enkelt knapptryck...

//hultarn

#2
Hans Nerén
2012-02-07 12:03

Hej Arne!
Jag undrar om du har mer foton från din tid på Johnson Line, jag är en privat Johnson Line Nostalgi Samlare.
Dina foton och berättelser skulle vara trevligt att få bevara.
Hasse.

#3
Hans Nerén
2012-02-07 12:05

Hej Arne!
Jag undrar om du har mer foton från din tid på Johnson Line, jag är en privat Johnson Line Nostalgi Samlare.
Dina foton och berättelser skulle vara trevligt att få bevara.
Hasse.

#4
Arne Schelin
2012-02-07 18:48

Hej Hasse, Tyvärr så har jag inte så många fler bilder än dom som redan finns publicerade. / Arne

#5
hans engzell
2012-02-21 01:28

tjänare arne vi har tydligen mer gemensamt än speedwayen jag har också haft ett mellanspel till sjöss jag drog i väg till norge å fick tag på en båt som jag mönstrade på i philadefia i staterna den gick för det mesta på sydamerika och olika stater i amerika men det vart en ock annan mellanstickare till england och tyskland i bland men sen ville jag hem till speedwayen igen efter ett fint år till sjöss å som du vet arne fick jag ju med mej en härlig tjej när jag mönstrade av inorge som jag fortfarande har kvar hasse engzell

#6
arne schelin
2012-02-21 19:30

Tjenare Hasse, jag kommer ihåg att du var ute på drickat du med. Hette inte rederiet nånting i stil med Ivaranns rederi? / Arne

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.