Bild
Nästa artikel
Historien om en fin California-PV

Historien om en fin California-PV

ARNE

För 25 år sedan såg jag en liten annons i Dagens Nyheter: Volvo PV 1956, 5 000 mil, 15 000 kr. Då det inte var …

… så långt att åka, tänkte jag att jag i alla fall skulle titta på ”lågmilaren”. Den måste ha gått minst 15 000 mil tänkte jag. Är den skaplig så prutar jag.

Bilen fanns i Järfälla och jag ser direkt att det är en California, den ovanliga modellen med svart ratt och gul/svart klädsel. Mätaren står på 4 900 mil vilket måste bli 14 900 när som jag tror mätare slagit över en gång.

”Man kan inte se att bilen är omlackad”, antydde jag och fick till svar att det är inte konstigt för den är inte omlackad. Säljarens morfar som hade varit väldigt rädd om bilen. Tog aldrig ut den vid dåligt väder och körde aldrig på grusväg. Bilen hade bara körts 4 900 mil och köptes ny 1957 trots att man då kunde få den nyare Volvon med den nya B16 motorn som var 9 hästar starkare. Morfar ville ha den beprövade 51-hästarn.

Jag köpte den superfina PV:n. Samma höst åkte jag Motorhistoriska Sällskapets nattorientering, något som inte kändes helt rätt med den fina Volvon. Ösregn och grusväg var inte vår melodi men så blev det. Mellan två kontroller ser jag plötsligt två ögon som lyser mot mig i nattmörkret, det var en tidigare bil som hade åkt ifrån sin tax vid en kontroll. Jag stannar och plockar upp den dyngsura liftaren för att gasa på till nästa kontroll där Bjarne Skarp i sin -55:a Bubbla är på väg att åka vidare.


Jag kör in framför Bjarne, blockerar vägen och frågar ”Saknar du något?” Svaret blev. ”Det tror jag inte”. När Bjarne fick se sin hund blev han väldigt skakad men tacksam att han fick tillbaka människans bästa vän.

Jag bestämde mig att Volvon skulle få ett lugnare liv utan rallyn och satte ut en annons i Bilsport. En spekulant hörde av sig, det var Göte från Smedjebacken, en bilhandlare som samlade på intressanta bilar.

För något år sedan såg jag i Vi Bilägare ett reportage om bilen som nu hade gått mindre än hundra mil de senaste 25 åren!

Historien om en fin California-PV
Historien om en fin California-PV

Kommentarer

#1
Anders Back
2011-03-08 13:39

Man kan inte låta bli att undra hur din vagnpark ser ut idag?

#2
Knutte Sötälje
2011-03-08 17:44

Hej Arne.När vi jobbade på Skarlunda snacka Nypan om Tele Arnes Pv varenda dag.Har inte sett någon varken förr eller senare.

#3
Arne Schelin
2011-03-09 14:02

Svar till Anders Back. Min nuvarande vagnpark är inte så kul, Peugout407SW, Chrysler PT Crusier, Honda Civic, tre skåpbilar, ett gäng 50talsmopeder, några motorcyklar. Jag har tagit bilder på samtliga och om tretti år är nog även dessa bilder intressanta.

#4
Arne Schelin
2011-03-09 14:06

Svat till Knutte. Nypan köpte ju min fina lågmilare, Amazon 68a som jag hade samtidigt med Californiavolvon, men det hade du nog koll på.

#5
Lennart Lindqvist
2014-10-24 12:47

Hej Arne!
Jag satt o surfade på Klassikers sidor i går kväll, och hittade reportaget om den fina Califonia pv.n.
Det var ett intressant reportage om Califonian, som jag nu är ägare till sedan augusti 2008. Köpte den av Göte i Smedjebacken. Den har nu rullat ca.5280 mil! Den har nästan kommit hem där karossen, och kylaren en gång tillverkades nämnligen Sölvesborg i Blekinge. Karrossen i Olofström kylaren i Lister Mjällby. hälsning Lennart.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.