Bild
Nästa artikel
Hundvakten

Hundvakten

Arnes backspegel

Efter att ha lastat kaffe i Santos var det nu dags att börja förbereda hemresan mot Sverige. Vi skulle bara förbi Rio...

...en gång till för att fylla upp de sista tomma hålen i lastluckorna och vi kunde ännu en gång bekanta oss med Rio, som man nu kände som sin egen byxficka.

Något dygn senare var vi på väg över Atlanten och första stoppet skulle bli Las Palmas för bunkring av soppa, det vill säga drivmedel, men redan innan ekvatorn passerats hade vi brand i maskinrummet, det hade blivit överslag i ett elskåp och nu var det lite krisartat, ty elektrikern på båten var redlöst berusad och var till föga till hjälp vid reparationsarbetet.

Jag själv gick kylvakt och kontrollerade temperaturen i kylrummen, jag hade blivit tilldelad "hundvakten" som innebär att man har sitt pass klockan 24 till 04 och 12 till 16. Med en sådan arbetstid är det ganska olämpligt att dela hytt med en sjukskriven och festsugen Jörgen från Arboga. Alltid när jag behövde sova var det fullt ös i hytten, det var en matros vid namn Rhodin bror till Trolle Rhodin, den kände cirkusdirektören från Brazil-Jack. Det var en matros vid namn Dorn som inte kunde ett ord svenska men han sade alltid: "Johnson Line Never Mind", det räckte tyckte han. Och så var det matrosen Osvald Bengtsson som ofta lovade mig stryk, varför vet jag inte, men han var ju från Göteborg och förmodligen gillade han inte gnälliga stockholmare som behövde sova.

Hundvakten

Kommentarer

#1
Arne Schelin
2012-01-05 18:49

Vad det var för märke på lastbilen hade jag ingen aning om, bara att den var väldigt gammal. Min kompis Kjell Pettersson säger att det är en Cheva från 1925 med modifierad hemmagjord grill. Jag själv poserar i en i mitt tyckr fina bläser inköpt på "Hollywood" året innan, en klädbutik på söder i Stockholm. Passformen kunde ju varit bättre. / Arne

#2
Berndt Persson
2012-02-19 14:28

Tjaba igen Arne. har liknande upplevelser mönstrade på våren 1963 i Bremen båten hette Dolores och var en Sahlenare. Vi gick från europa -medelhavet - nordamerica - mellanamerica med olika laster bilar,apelsiner,potatis,bananer. Även jag gick hundvakten var sk. befälselev i kylmaskin varmt och bullrigt var tvungen att dricka mycke lime för att må bra.
Vi var ute på atlanten när telegrafisten meddelade att Kenedy blivit skjuten vilket vi först var skeptiska till, sjölivet var inget för mig så jag mönstrade av efter ett halvår i Amsterdam. På grund av denna resa vart jag sedan kallad till flottan när jag skulle göra rekryten vilket i och för sig var någorlunda kul.

#3
arne schelin
2012-02-21 19:37

Tjaba Bernte. När jag hörde via bilradion att Kennedy blivit skjuten befann jag mig i ett lastbilsgarage på Ringvägen i Stockholm tillsammans med Leffe Ernbert och två brudar. / Arne

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.