Bild
Nästa artikel
Jurymedlem Arne

Jurymedlem Arne

Arnes backspegel

Det är på våren 1958, jag är fjorton bast och ska "fylla moppe" i oktober.

En dag kommer det ett brev till mig. Jag har blivit medlem i Crescents mopedjury. Wow, vilken ära!

Jag fick ett medlemskort och ett formulär med olika typer av mopeddesign. Hur ska en moppe se ut? Nu var det bara att välja och vraka bland de bilder som fanns, bland annat tyckte jag att det var snyggt med helt inkapslad motor, något som en äldre och mer erfaren mopedist skulle tycka vara skit. Hur ska man kunna meka när det sitter en massa plåt runt motorn?

Hur som helst jag var snart femton och tillhörde en stor målgrupp som fick tycka till. Moppen som togs fram kom som 1959 års modell och såg inte så pjåkig ut, men det var nog inte min förtjänst. Men jag var i alla fall en stolt jurymedlem. På reklambilden poserar motorcrossvärldsmästaren Bill Nilsson inför några storögda grabbar som snart skulle fylla femton.
 

Kommentarer

#1
Dubbelnisse
2013-01-17 07:15

Bort med vindskyddet!!

#2
Janne Mellqvist
2013-01-17 19:00

Just en sådan Crescent Sport fick jag på min 15-årsdag 1959. Fast min var orange. Treväxlad, Sachsmotor, en härlig moped vid den tiden. Vindskyddet tog jag bort efter bara några dagar. Gjorde en specialkonstruktion så att jag fick ut en spak till det ställbara munstycket genom ett av hålen på motorkåpan på vänster sida. Vissa andra anpassningar gjordes väl också med tiden...

#3
Oscar G
2013-01-17 21:33

Just en sådan Crescent Sport fick syrran låna, första gången hon körde moped. Även på den gjordes vissa anpassningar med tiden: Hon hann 400 meter, nedför kvarterets brantaste backe som slutade i en T-korsning. Det gjorde även den fina moppen. Med gaffeln krökt mot grannens granitmur.

Farsan fick ett visst bestyr med försäkringsbolaget, men syrran klarade sig dessbättre med diverse skrubbsår och småblessyrer.

Vad jag kan minnas svalnade hennes mopedintresse omgående...

#4
Bozze Lundgren
2013-01-18 11:13

En sån moppe hade jag , fast min hette Rambler. Vet inte om det var en billigare variant. Den målade jag röd med silverfärgade eldflammor. Det tyckte jag var skithäftigt , då.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.