Bild
Nästa artikel
Köksrenovering

Köksrenovering

Arnes backspegel

Det är hösten 1958 och i DN hittar jag en annons på en billig moped...

...en Fram med Victoriamotor. Priset var väldigt billigt på grund av det miserabla skicket på den blott tre år gamla moppen.

Säljaren bodde på Söder på en gata som sedan länge gått i graven, nämligen Privatgatan som låg mellan Ringvägen och Bohusgatan. Privatgatan kändes väldigt privat med sina förbudsskyltar mot motorfordon och sin totala avsaknad av asfalt eller kullersten, nej stampat grus fick räcka.

Enskilda banken som var ägare till denna unika privatgata hade nog taskigt med stålar och sparade in slantarna. Nog om detta. Dagge och jag begav oss till adressen för att beskåda och eventuellt köpa objektet. Moppen hade säkert gått att få i bra skick men jag som ville ha ett vinterjobb köpte moppen drog hem den och släpade in den i vår lilla enrummare där vi bodde fyra personer. Farsan, morsan, brorsan och jag.

Köket fick bli verkstad, där var det ju redan trångt sedan tidigare. Brorsan och jag delade på kökssoffan som var avsedd för vår nattliga sömn, som kanske inte blev så hälsosam med en Servalacksrenoverad moppe som starkt doftade något i stil med thinner.

Farsan hjälpte till med dofter genom att sitta vid köksbordet och röka ciggisar av märket Fairfax, trevnaden ökades med att farsan ofta sjöng den gamla slagdänga "Gärdebylåten". Morsan höll till i rummet och slapp diverse oönskade dofter och aromer. På bilden som är tagen på våren 1959 ses Dagge vid den nästan färdiga moppen.
 

Kommentarer

#1
Bozze Lundgren
2012-10-30 11:37

Hade en polare som tog in sin motorcykel i lägenheten över vintern och rev den i molekyler. Det var hojdelar och olja överallt. Han var ungkarl.

#2
ulf sonnevelt
2012-12-14 14:52

samma her overtok svigerfars 150 ccm sachs i tvilsom stand tok den i
biter og lakkerte de in 2 rummerens soverum og frun var nøjd med
resultatet som ny da hun var 6 år sa hun

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.