Bild
Nästa artikel
Ödledammarna

Ödledammarna

Arnes backspegel

På denna plats ligger idag Globen...

På bilden syns den av Ödledammarna som fick leva längst, nämligen den som låg österut och hade enligt uppgift renast vatten. Här pumpades vatten till slakthuset via en pumpstation och några ödlor såg jag aldrig i denna damm.

 

I den västra dammen kryllade det av salamandrar som vi smågrabbar brukade fånga. I slutet av 50-talet kom något snille på att dammen var en bra plats att tippa vårens uppsopade gatusand, långa rader av gatukontorets sopmaskiner samlades vid den livliga ödledammen och snart var den ett minne blott, stackars ödlor. Ödledammarna var belägna mitt emellan nuvarande Globen och Slakthuset. Skogspartiet i bakkant på bilden innehöll en proffsigt utformad cykelspeedwaybana där det ofta tävlades inför speaker och ofta storpublik.

 

Uppe på höjden till vänster i bild samlades ofta vi småglin för att rulla ner diverse gamla cyklar i plurret, många cyklar blev det och vid utgrävningar om kanske femhundra år när inte längre Globen finns, ja då kanske de åter får se dagens ljus.

Kommentarer

#1
Kjell Pettersson
2012-04-02 10:35

Oj där har man fiskat många ödlor

#2
Nils Walter Kemter
2014-06-21 16:18

Hej kommer du ihåg att de fanns ett skjul med gäss och kaniner nedanför Ödledammarna ?
Gässen satt vid rondellen Sockenplan och väntade på Farsan när han kom från Stan
Hälsningar Nisse

#3
Nils Walter Kemter
2014-06-21 16:23

Fel jag menade Sofielundsplan (Rondellen) Nisse

#4
steven ek
2017-02-09 14:51

Jag är uppväxt på Gullmarsplan och vi var ofta uppe på fotbollssandplanerna ovanför dammarna (även nere i ravinerna, o badade i den närmaste dammen). Mitt minne är att norr låg Josse (Johanneshovs IP) sedan kom Hovet(Isstadion) söder därom och längre söderut låg två/tre sandplaner för fotboll eller skridsko. Sedan var det ett "sandstup" ner till första Ödledammen. Bakom dvs söder om den låg den andra dammen. I mitt minne är det inte mellan Globen och Slaktis! Snarare är Globen på sandplanerna och Tele2 arena på ödledammarna!

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.