Bild
Nästa artikel
Snygga Scania

Snygga Scania

Arnes backspegel

Min gamla kompis Janne Weijnblad arbetade hos "Kol-Kalle" som var en bra och trevlig åkeriägare av den gamla stammen.

Det är september 1967 och vi har just fått högertrafik. Janne tipsar mej att det finns en chaufförsplats ledig på åkeriet och jag är inte sen att nappa på tipset, Kol-Kalle hade ju bland annat tre stycken tuffa Scania LB76 och nu kunde jag få köra en sådan.
 
Det gamla åkeriet hade anor sedan 1906 då man började men häståkeri, vad ingen hade en aning om var att om två och ett halvt år skulle åkeriet upphöra på grund av konkurs. Det var väldigt sorgligt och nu blev man kanske arbetslös.
Jag förklarade situationen för en kompis till mig vid namn Affe Gottberg, en pigg och snacksalig gotlänning som jobbade för entreprenören Sven Stigenberg. Svenne fick tips om konkursen och köpte loss en av Scaniabilarna av, den tuffa modelllen LB76. Med på köpet följde även jag som i och med detta aldrig blev utan arbete.
 
Inom kort köpte Svenne en till LB76 visserligen begagnad, men nylackad och riktigt tjusig

Kommentarer

#1
WS
2013-05-29 11:18

Charmiga bilar det här. En Scania-Vabis LBS (boggi) 76 med sovhytt i fjärrbilsutförande hade varit fint att åka runt med på veteranträffar : )

#2
Håkan L
2013-05-29 15:24

Hade smeknamnet "Sommarscanian" pga sin dåliga kylning.

#3
Jan Erik
2013-06-02 14:54

Det var nog dålig isolering från motorrummet i frambyggena, all värme kom in i hytten på sommaren, men det var ju bra på vintern. Säger Janne som körde den vänstra av ekipagen

#4
Arne schelin
2013-06-07 21:15

På sidan 5 den 13e november 2011 skrev jag om den varma förarmiljön i den gulbruna Scanian som här syns i sin sommarskrud, alltså utan kylarmaskering. / Arne

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.