Bild
Nästa artikel
Volvo V8 med skjuten dämpare

Volvo V8 med skjuten dämpare

ARNE

En lastbil med V8 är inte helt fel. 1967 jobbade jag hos KolKalle som han kallades. Han hade ett tiotal bilar varav …

… några var Volvo med V8. En inte så ekonomisk bil att äga, men den lät tufft. Redan tre år tidigare körde jag en likadan bil när jag jobbade hos A.Z.Sellbergs åkeri i Hägersten, närmare bestämt beläget i de gamla spårvagnshallarna i Aspudden.

Den första dagen som jag körde bilen tyckte jag att den gick väldigt tyst varvid jag med hjälp av avslagen tändningsnyckel och motorbroms lyckades spränga ljuddämparen när tändningen åter slogs på. Ljuddämparen fläktes upp och såg ut som en kantarell och ljuva toner hördes från V8:an.

När jag efter dagens arbete kommer till garaget med den tufft morrande lastbilen blir jag stoppad av företagets bilmek som blev tvungen att jobba övertid för att få bilen körduglig till nästa dag. En åtgärd som jag tyckte var helt onödig, bilen både gick och lät bra, dessutom fanns ingen Svensk Bilprovning på den tiden.

Den nya ljuddämparen blev bara några timmar gammal ty tändningsnyckeln råkade stängas av igen och tyvärr så sprängdes den nya dämparen precis som den förra och blev kantarell.

Jag fick inte sparken, jag fick en lastbil med dieselmotor.

Kommentarer

#1
WS
2011-07-13 11:31

Denna volvo B36 V8 hade vissa delar gemensamt med B18. Kolvar och cylinderdiameter ska vara identiska. 2 ihopbyggda 1,8 liters B18 motorer blir en stor 3,6 liters B36.

#2
Alfa Romeo GTV6 3.0
2011-07-15 15:27

B36 är faktiskt en av Volvos bästa. Fanns även som Penta utförande.
Kompisen hade en B36a i sin Willys Jeep, inget under av effekt med ett vrid som dög för en jeep.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.