Nästa artikel
GPS-spårning av bilen – hack i häl på tjuven
Guide

GPS-spårning av bilen – hack i häl på tjuven

Publicerad 21 december 2022 (uppdaterad 2024-05-22 15:51)
En GPS-spårsändare kan vara en smart investering för den som är rädd om sin bil – och vill kunna spåra den om tjuven är framme. Så här fungerar tekniken.
Innehåll

I Klassikers stora genomgång av entusiast- och veteranförsäkringar såg vi att vissa bolag sänker självrisken för stöld till noll kronor om bilen återfinns tack vare en GPS-spårsändare. Det kan alltså vara ett smart alternativ för dig som är rädd om din entusiastbil.

Vad är en GPS-sändare för bilar?

Spårsändare, eller trackers, som de också kallas kan användas till olika saker, varav ett är för att hitta ett fordon som blivit stulet, men de används även för att logga körjournaler eller till exempel i transportföretag för att kunna se bilarnas position för att optimera trafik- och godsflöden.

Ofta hittar man flera olika produkter från samma tillverkare, beroende på vad de är anpassade för.

Vad är skillnaden mellan olika GPS-sändare för bilar?

Det finns många olika modeller på marknaden men i den här artikeln går vi igenom flera alternativ i varierande prisklasser, för lite olika behov och för att visa olika upplägg med eller utan bindningstid. De flesta är godkända av Stöldskyddsföreningen, men inte alla.

Missa inte vår guide till populära GPS-spårsändare som du hittar här.

Hur funkar GPS-spårsändaren?

Tanken är att GPS-spårsändaren ska larma om bilen rör sig utanför en särskild zon. Det här systemet kallas för ”geofencing” och innebär att du som bilägare själv bestämmer i vilken geografisk zon som bilen ska få köras. Zonerna kan göras mindre eller större beroende på behov.

Spårsändare som tar ström från bilens elsystem och skickar signal hela tiden används också för stöldspårning men även för loggar och ger till exempel den som har hyrt ut sin bil möjligheten att kolla så att den inte körs för långt eller i områden man inte kommit överens om. För att inte tjuven enkelt bara ska kunna kapa strömmen har sändarna batteribackup nog för att kunna sända sin signal några dygn till.

Det finns också utrustning som detekterar signaler från spårningsutrustning och därför skickar spårsändarna som är tänkta att hjälpa återförandet av stulet gods bara signal någon gång per dygn för att vara svårare att hitta. Det sparar också batterikapacitet.

Går det att störa ut GPS-spårsändare?

Ja, men alla tjuvar har inte tillgång till en störsändare.

Störsändare är olagliga att inneha och använda men går att köpa på nätet och stör ut GSM-trafiken, alltså det kommunikationssätt som används i spårningsutrustningen.

Vad ska jag tänka på innan jag köper en GPS-spårsändare?

Om du är intresserad av att skaffa en spårsändare, ta först kontakt med ditt försäkringsbolag och hör om de rekommenderar någon eller om de har specifika krav för att t ex sänka självrisken vid stöld.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Klassiker

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.