Nästa artikel
Volvo Valp 1961–1970: Duktig vovve!
Svenska bilar

Volvo Valp 1961–1970: Duktig vovve!

Publicerad 16 februari 2012 (uppdaterad 19 juni 2023)
Volvo Valp, sossecontainern i sin urform. Svenskare än köttbullar med lingonsylt, själva definitionen på slitstark. Självklart vill du ha en – men vilket stuk ska du satsa på?
DET HÄR ÄR EN UPPLÅST PREMIUM-ARTIKEL

Den här artikeln är exklusiv för Premium-medlemmar och tidningsprenumeranter på Klassiker, men den är tillfälligt upplåst för att alla ska kunna läsa. Klassiker storsatsar för att ge våra läsare tillgång till tester, reportage och inspiration i digital form.

Det är enkelt och smidigt att bli Premium-medlem – klicka här för att komma igång och få tillgång direkt!

Sobert klädd i evigt moderna höstfärger och nyktert befriad från både krusidull och dudelidutt. Härdig som en urtall och fullständigt ogenerad inför de mest krävande arbetsuppgifter. Volvo Valp är i sanning en son till Moder Svea och en av anledningarna till varför vi inte pratar ryska idag. Kronans mångsysslare föddes i en tid då hotet österifrån var högst påtagligt. Vi hade ett riktigt invasionsförsvar, världens fjärde största, och allt märkt med tre kronor var av bästa tänkbara kvalitet.

Storsvenskt så det förslår, men vad gör Valpen så bra?
Titta först på lågtrycksdäcken – större än det mesta från tiden. 30 cm markfrigång är betydligt mer än det låter som. Drivaggregatet är en vanlig B18-motor. Kraften går via en förstärkt M40-låda till en ZF fördelningslåda som i sin tur har hög- och lågväxel och möjlighet att koppla ur fyrhjulsdriften. Axlarna har tvärtemot vad många tror ingenting med Amazon att göra. Det rör sig om kopior på amerikanska Dana-axlar, licenstillverkade av Salisbury i England och den bakre är försedd med differentialbroms. Till skillnad från den mer bekanta differentialspärren fördelar differentialbromsen ut kraften till det hjul som har fäste. Många bilar är dessutom försedda med ett kraftuttag till vilket alla möjliga redskap kan kopplas.

Oj, det verkar invecklat, törs jag köpa?
Absolut! Valpen byggdes för att servas av fjuniga lumparsoldater under fältmässiga förhållanden och det mesta i reservdelsväg finns att köpa. Altyco Parts i Huddinge har skrotat över 400 Valpar genom åren och har även nyproduktion på delar som blivit svåra att få tag på.

Rptgb, Laplander Pltvbgdvadå?
Volvo använde sina egna modellbeteckningar och Försvaret hade sina något mer kryptiska förrådsbeteckningar. Namnet Valp uppstod redan på prototypstadiet men har aldrig varit officiellt. I Norge kallas modellen ”Felt”. I serieproduktion kallade Volvo Valpen för L3314, senare kom även en Valp för pansarbekämpning – L3304 och en version med högre tjänstevikt kallad L3315. Så långt är allt något sånär logiskt, men sedan rör Kronan till allting: Raptgbil 9033 ska uttolkas Radiopersonterrängbil och siffrorna anger en massa viktigt som till exempel att det är en Valp som får lasta max ett ton. Vi lämnar förrådsbeteckningarna just precis där. Civila bilar såldes som Laplander. Främst var det brandkårer, kraftbolag, Televerket och kommuner som köpte bilarna, men några ska även ha sålts till privatpersoner.

<p><strong>Okej, men vilken ska jag köpa?</strong><br />
Valpsverige är indelat i olika läger och du måste bestämma dig för vilken sorts entusiast du är. I offroadkretsar ryggar man inte för att montera Recarosäten och V8. Militärhistoriskt intresserade fnyser åt denna ”icke reglementsenliga utrustning”. Sedan finns det mängder av bilar som fortfarande gör det som Valpen byggts för – det vill säga allt. Dra ved i skogen, ploga garageuppfarten. Oavsett om du föreställer dig ett Valpägande där den främsta arbetsuppgiften är att släpa döda älgar över kalhyggen eller om du vill sitta och diskutera lumparminnen med grönklädda gubbar, så bör du ha bestämt dig innan du slår til. Det kan vara svårt att återställa en bil till det ursprungliga utförandet och det är onödigt att kapa i en originalbil som är hyfsat komplett.</p>

Okej, men vilken ska jag köpa?
Valpsverige är indelat i olika läger och du måste bestämma dig för vilken sorts entusiast du är. I offroadkretsar ryggar man inte för att montera Recarosäten och V8. Militärhistoriskt intresserade fnyser åt denna ”icke reglementsenliga utrustning”. Sedan finns det mängder av bilar som fortfarande gör det som Valpen byggts för – det vill säga allt. Dra ved i skogen, ploga garageuppfarten. Oavsett om du föreställer dig ett Valpägande där den främsta arbetsuppgiften är att släpa döda älgar över kalhyggen eller om du vill sitta och diskutera lumparminnen med grönklädda gubbar, så bör du ha bestämt dig innan du slår til. Det kan vara svårt att återställa en bil till det ursprungliga utförandet och det är onödigt att kapa i en originalbil som är hyfsat komplett.

Vad ska en Valp kosta?
Det råder total förvirring på marknaden. Generellt kan det sägas att sunda, omodifierade bilar är dyrast. Gårdsbilar som trillat ur registret bör vara billiga i inköp men kan i slutändan bli dyra om de ska ut på vägarna igen. Räkna med att betala åtminstone 25 000 för en Valp i vettigt välfungerande skick. Bilar som är nergångna eller kräver reparationer kan köpas för under 10 000. Toppexemplar av ovanliga modeller har bytt ägare för 50 000 – 100 000 kronor

Toppfart?
Lägg av. Att köra Valp handlar om att kunna köra så långsamt som möjligt. I med lågettan och låt motorn varva upp. Står vi still? Nej, likt en glaciär förflyttar vi oss obevekligt framåt och ve det träd som kommer i vår väg. Den extremt låga utväxlingen ger B18-motorn en helt annan karaktär – närmast turbinlik. Lägsta fart är fyra km/h. Körupplevelsen är i början besynnerlig med de stora framhjulen direkt under rumpan, man sitter långt fram. Men det är lätt att vänja sig och i skogen är fördelarna uppenbara.

Dom där med plastgrill då?
När produktionen av urvalpen upphörde 1970 var suget på den civila marknaden fortfarande stort. Volvo insåg misstaget och lade upp tillverkning av en något moderniserad Valp, C202, på ungerska Csepel Auto. Fast när produktionen kom igång 1977 hade de flesta köpare hittat andra fordon och C202 blev aldrig någon succé. Den byggdes enbart för det civila och meningarna går isär om det är en riktig Valp. Axlarna är vekare än urvalpens och har vare sig diffspärr eller diffbroms. Ungefär 3 000 bilar byggdes fram till 1981.

Volvo L3315HT ”Valp” 1967

Militär beteckning: Raptgbil 9033.
Nypris: Ej angivet.
Värde idag: 25 000–40 000 kr.
Motor: Rak fyrcylindrig stötstångsmotor, två ventiler per cylinder. Enkel Zenith förgasare. Vattenkylning. Volym 1 788 cm3. Max effekt 65 hk DIN vid 4 500 r/min. Max vridmoment 129 Nm vid 2 600 r/min. 
Kraftöverföring: Längsmonterad motor fram, fyrväxlad låda. Fördelningslåda med urkopplingsbar fyrhjulsdrift, hög- och lågväxel. Differentialbroms på bakaxeln. Golvspak(ar). 
Mått: Axelavstånd 210 cm. Längd/bredd/höjd 405/167/215 cm, höjd med antennen uppfälld 405 cm. Spårvidd 134 cm. Tjänstevikt 2 100 kg. Tank 50 liter. 
Fjädring/hjulställ: Bladfjädrar. Fram halvstel axel, bak stel axel. Hydrauliska stötdämpare fram och bak. 
Styrning: Snäcka, Vändcirkel 5,7 m.
Hjul: Tallriksfälgar 6.50-16 alt 5.50-16. Däck 8.90-16 alt 7.00-16.
Elsystem: 24 volt.
Bromsar: Trumbromsar i enkretssystem. Servo. 
Fartresurser: Toppfart 100 km/h. Lägstafart 4 km/h.
Förbrukning: 1,2 l/mil på landsväg. 
Källor: Försvaret och original instruktionsbok.

Giv akt! Kolla detta före köpet

Kaross/ram
De flesta valpar är mer eller mindre rostiga. Karossen ser kanske lättlagad ut, men bjuder på både två- och tredubbla karosskarvar. Finns rost finns prutmån. Rost i ramen förekommer också, men är betydligt mer ovanligt. 

<p><strong>Motor&nbsp;</strong><br />
Försvaret skötte servicen på ett nästan religiöst sätt, men i det civila kan det ha hänt lite vad som helst. Sitter luftrenaren på plats? Har motoroljan någonsin bytts? En Volvo B18 är lika outslitlig som ryktet gör gällande men bara om den har fått den omvårdnad som krävs.</p>

Motor 
Försvaret skötte servicen på ett nästan religiöst sätt, men i det civila kan det ha hänt lite vad som helst. Sitter luftrenaren på plats? Har motoroljan någonsin bytts? En Volvo B18 är lika outslitlig som ryktet gör gällande men bara om den har fått den omvårdnad som krävs.

Kraftöverföring och växellåda
Lyssna efter missljud från drivlinan. Volvo Valp är en högljudd bil, men det finns gränser. Växellådan är en förstärkt Volvo M40. Till nöds kan den ersättas med lådan från en personbil, men inte vilken som helst. Axlarna är av betydligt stöddigare slag än det mesta som finns på marknaden idag, men är de slitna kan tusenlapparna rulla ganska kvickt. Kardanerna glappar ofta och kostar ca 4 000 kr/styck. Hjullagren fram är mycket dyra och bilprovningen vet att kolla dem. Enbart lager till ett hjul kostar 4 800 kronor och man måste oftast byta båda. Hjullager bak är betydligt billigare. Om bilen behöver nya däck kan du omgående lägga 8 000 kr på inköpspriset, vill du ha Pildäck eller Trelleborgsdäck räcker inte de pengarna. Friska däck finns också på begagnatmarknaden för runt 1 000 kr/styck.

<p><strong>Bromsar</strong><br />
Valpen har trumbromsar runt om. Som vanligt med enkretssystem gäller det att allt som kan läcka inte får börja läcka – då försvinner bromsarna helt och Valpen är en tung koloss att få stopp på. Reservdelstillgången på bromsdelar är relativt god så det finns inga ursäkter att snåla.</p>

Bromsar
Valpen har trumbromsar runt om. Som vanligt med enkretssystem gäller det att allt som kan läcka inte får börja läcka – då försvinner bromsarna helt och Valpen är en tung koloss att få stopp på. Reservdelstillgången på bromsdelar är relativt god så det finns inga ursäkter att snåla.

Inredning/utrustning
Valpen var försvarets allt i allo och har fortsatt på den inslagna banan i det civila livet. Det finns gott om modifierade valpar på marknaden och du måste bestämma dig för vad du vill betala för.

Detta har hänt

1957

1957 Konstruktionsarbetet påbörjas som ett samarbete mellan försvaret och Volvos militärfordonsavdelning. En modernare ersättare till de åldrande Volvo TPV, tillverkade mellan 1944-46, togs fram.

1959 En första serie på 91 fordon produceras, kallad P2304, försedd med en B16-motor på 60 hk och lågtrycksdäck från Trelleborg. Ett av dessa fordon körs på en pr-resa från Nordkap till Sydafrika

1961

1961 Valpen i serieproduktion döps om till L3314 och har B18- motor på 68 hk och 12-volt elsystem. Inledningsvis tillverkas nästan uteslutande Pltgb903, versionen med canvastak som skulle bli den mest producerade.

1963 Ryssen hade många pansarvagnar. De bekämpades mest ekonomiskt med Pvpjtgbil 9031, försedd med niocentimeters kanon. Favorit hos fartglada soldater; låg vikt gav goda prestanda. 360 stycken tillverkades.

1966. En förstärkt version introduceras, L3315, med 24-volt elsystem. De flesta utrustades som Raptgbil 9033, ”Radiopatrullterrängbil”. Samma år levereras Pvrbtgbil 9033 till försvaret. Den var utrustad med Bofors Bantam trådstyrda raketer för bekämpning av stridsvagnar.

1963

1970. Sista ur-Valpen lämnar fabriken. Totalt har då över 10 000 exemplar tillverkats.Försvaret använder Valp i olika utförande fram till sent 1990-tal. Hos brandkåren tjänstgör än i dag några enstaka Valp.

1974. Valpens efterträdare Volvo C303 börjar tillverkas. Sexcylind-rig B30-motor och avancerade portalaxlar gör modellen alltför dyr för de flesta civila konsumenter. Tio års produktion resulterar i totalt 8 000 exemplar.

1977. Volvo C202 börjar byggas i Ungern enbart för den civila marknaden. Kvaliteten är sisådär och fordonen får efter några år problem framförallt med axlarna.

1983

1983. Valpens efterträdare Volvo C303 vann sin klass i Paris Dakar.

Rivalerna då och nu

Lada Niva
Nej, Niva är inte det ryska ordet för ”kanske”, det betyder fjällripa och om du ger dig ut på den sibiriska tundran i en dylik apparat så behöver du inte bevisa ditt mod i övrigt. Det planekonomiska undret har ett hjärta med rötter i Italien och tillverkas än idag i Togliattigrad.

Hummer
HMMMWV, krigsjeepens arvtagare är mer känd som Humvee. Bredkäftad amerikansk arrogans när den är som bäst. Markfrigångem är hela 40 centimeter och V8 på 6,2 liter ger full funktion oavsett var i världen stridsyxan svingas. Uppskattad bland hiphopare.

Toyota Landcruiser
Bekant syn från nyhetssändningarna: Ett gäng vita Toyota med texten UN på sidan rullar in i krigets fotspår. Om LandCruiser är bra nog för Förenta Nationerna är den sannolikt bra nog även för dig.

Glöm inte heller
Land-Rover, Mercedes Geländewagen, Suzuki Vitara, Willys Jeep, Terrängsuggan…

Reservdelar och service 
Altyco Parts i Huddinge har allt. Stefan Tylner har under 40 år demonterat ca 400 valpar. Ingen hemsida, men väl ett telefonnummer: 08-70 79 045. Terrängaxel i Göteborg har också mycket till Valp: www.terrangaxel.com

Lästips
Mycket av försvarets egen dokumentation finns att ladda ner direkt från www.terrangbil.net. I boken ”Volvo i uniform” finns också ett kapitel om Valp – finns att köpa från svenskt militärhistoriskt bibliotek, pris 350 kronor.

Klubbliv
Det finns ännu ingen dedikerad Valp-klubb i landet, men Militär Fordons Historiska Föreningen, MFHF, samlar många Valpägare. 

DET HÄR ÄR EN UPPLÅST PREMIUM-ARTIKEL

Den här artikeln är exklusiv för Premium-medlemmar och tidningsprenumeranter på Klassiker, men den är tillfälligt upplåst för att alla ska kunna läsa. Klassiker storsatsar för att ge våra läsare tillgång till tester, reportage och inspiration i digital form.

Det är enkelt och smidigt att bli Premium-medlem – klicka här för att komma igång och få tillgång direkt!

Ämnen i artikeln

Missa inget från Klassiker

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.