Bild
Nästa artikel
Pers Mazda 1300 besiktigad

Pers Mazda 1300 besiktigad

LÄSARKLASSIKER

Många har visat uppskattning för Pers Mazda 1300 här på Klassiker.nu. Bilen är nu besiktigad. Hur gick det då?

Så blev det då dags. För några dagar sedan rullade jag in med min Mazda 1300 hos Bilprovningen här i Lindesberg. Det blev en hel del muntra kommentarer och leenden. Någon tyckte att den liknade en Izuzu Bellet.

Då bilen har väldigt liten spårvidd gick det inte att "skaka" framvagnen utan kontroll av eventuellt glappa kulleder och så vidare gjordes med en kofot. Cirka 15 min senare kunde jag köra hem med en nybesiktigad Mazda. Det blev inget att anmärka på!

Nu har jag även kört en liten tur och hälsat på där jag köpte bilen så de fick se att den var på väg för egen maskin igen. Körintryck än så länge: Tja, gasen hängde sig i 70 km/h så när jag kopplade ur för att svänga in på macken och tanka varvade den våldsamt. Detta fenomen återkom inte mer senare utan den puttrade på snällt om än med lite orolig tomgång och en och annan tändningspuff i avgasröret.

Äldsta grabben ville se om jag fick plats i baksätet. Jodå, in gick hyfsat och väl på plats satt jag ganska bra ändå. Men att komma ut igen. Är man 185 cm och har 46 i skor blir det trångt. Jättetrångt! Tur att inte kameran fanns med vid detta tillfälle.
Nu blir det väl inte så många fler turer innan vintern. Planering finns för fortsatt rostlagning på några ställen samt inköp av lite roliga reservdelar.


Du med den andra sjuttiotrean i Torsby, sätt fart på bilen i vinter så kan vi träffas och utbyta erfarenheter till sommaren.
För er andra: Den andra bilen är blå och cirka 50 chassinummer från min. Har även fått tag på lite nya delar och registreringsnummer på fler bilar tack vare kommentarer här på Klassiker.nu. Tack alla hjälpsamma läsare!

TEXT OCH FOTO:Per Andersson

Mazda 1300

Namn: Per Andersson
Märke: Mazda
Modell: 1300
Årsmodell: 1973
Ägd av mig sedan: 8 september 2010

Pers Mazda 1300 besiktigad

Kommentarer

#1
Johan Dahl
2010-11-17 17:56

Det var roligt att du fick den besiktigad - och prickfritt dessutom.

Jag kan hålla med om att den är något lik Bellet, men om man tittar på översta bilden och håller över fronten tycker jag att den blir väldigt lik Volvo/DAF 66.

/Johan

#2
Peter Svensson
2010-11-17 19:55

Grattis till en härlig nybesiktigad 1300:a.

Min första bil var en Mazda 1300, hade som mest 3st en 74,75 &76. Tyvärr skrotade jag allihopa och gick över till VW, sicken blunder.

/Peter

#3
Martini
2011-05-09 22:20

Man blir tårögd. Jag övningskörde med en sån här. Känslan sitter kvar ännu i ryggmärgen. Dragläge säger jag bara. Bara såna som jag kan älska denna underbara bil.

#4
Marko
2014-09-13 10:32

Hej, cool bil. Jag har en som har stått i ca 25år. Bilen har tyvärr fallit ur registret men skyltarna sitter på så det ska inte vara några problem att registrera. Den blev stående På Mazda center i Bromma pga frusen motor på 80 talet. Nu står den i en lada utan motor.
Med vänlig hälsning, Marko

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.