Nästa artikel
Grattis Edsel Bermuda!
Dagens namnsdagsbil

Grattis Edsel Bermuda!

Publicerad 31 oktober 2009 (uppdaterad 14 november 2013)
Idag har Edit och Edgar namnsdag. Faktiskt har även Bermuda det, åtminstone enligt Klassikers almanacka. Grattis alla tre och fram för allt Edsel Bermuda.

Bermuda består av 138 öar och ligger i Atlanten strax söder om USA. Bermuda är dessutom namnet på en exklusiv stationsvagn från Edsel, Fordkoncernens stora flopp i slutet av 1950-talet.

Edsel var en satsning på djärv design och stor kraftfull motor lanserad 1958. Just designen blev en miss och särskilt kylarmaskeringen väckte motstånd bland publiken.

Trots enorma marknadsundersökningar vad som skulle sälja bra ratades bilen av massorna och en kraftig ändring av karossen till 1959 lyckades inte höja upp försäljningssiffrorna.

Edsel såldes faktiskt undantagsvis med en liten 223" rak sexa på 145 hk men den så kallade E 410 var det tongivande valet. En jättelik V8 på 410" som presterade 345 hk redan 1958. Bensinförbrukningen låg å andra sidan uppåt 2,8 liter milen.

Automatlådans väljartryck-knappar placerade i rattcentrum var en typisk tillkrånglad Edselfiness. Liggande hastighetsmätare som snurrade runt sin egen axel en annan.

Varje Edsel kostade i genomsnitt 24 000 dollar att tillverka och såldes för mellan 2 500 och 4 000 dollar. Edsel höll på att ruinera Fordkoncernen.

Man bör tänka på att det under 1958 rådde en tillfällig lågkonjunktur och flera andra bilmärken hamnade i knipa och kom att snart läggas ner som De Soto och Packard.

Stationsvagnen Bermuda fanns endast 1958.

Bermuda med sina träimitationer var lite finare än Villager som den delade kaross med men även tvådörrarsversionen Roundup.

Stationsvagnarnas baklysen var en orgie i femtiotalsdesign.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Klassiker

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.