Nästa artikel
Grattis Ford Cortina!
Dagens namnsdagsbil

Grattis Ford Cortina!

Publicerad 2 augusti 2009 (uppdaterad 14 november 2013)
Varje dag firar Klassiker en ny bilnamnsdag. I dag den 2 augusti när Karin och Kajsa får kaffe på sängen vill vi gratulera Cortina!

Cortina är en italiensk skidort där vinterolympiaden ägde rum 1956. I bilarnas värld var Cortina en stor försäljningsframgång för Ford of England.

Hösten 1962 såg Cortina dagens ljus för första gången. Fullständiga namnet var Ford Consul Cortina. Det var en för motorstorleken 1,2 liter tämligen stor bil men ett utpräglat lättviktsbygge med enkel mekanik.

Snart kom flera varianter av Cortina. En fyradörras tillkom liksom en kombi. Motorutbudet kompletterades med en 1500-motor. I trimmat skick satt denna i GT-versionen men värstingen var förstås Lotus Cortina med Colin Chapmans twin-camkonvertering av Cortinamotorn. På bilden Lotusversionen med den facelift alla Cortinor fick 1965.

Redan efter fyra år var det dags för Mark II med ett sobrare men något tråkigare yttre. Första årsmodellen hade de gamla motorerna men 1968 gjorde Ford ett stort nummer att motorerna nu var cross-flow, det vill säga att insug och avgas var på var sin sida. En lyxmodell var 1600E, i dag en klassiker i hemlandet England

Tredje serien av Cortina debuterade som 1971 års modell med reklamfrasen "Mer bil mellan hjulen" . Det var en gemensam utveckling med Ford i Tyskland men Cortina hade coke-bottleprofil och såg därför vildare ut än den linjalritade Taunus. I båda monterades Pintomotorn men Cortina fanns också med Kentmotorer. Från 1976 till dess den ersattes av Sierra 1982 var Cortina reducerad till en Taunus med Cortinaemblem för den engelska marknaden.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Klassiker

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.