Nästa artikel
Grattis Honda Prelude!
Dagens namnsdagsbil

Grattis Honda Prelude!

Publicerad 30 mars 2009 (uppdaterad 14 november 2013)
Varje dag firar vi en ny bilnamnsdag. I dag när Holger och Holmfrid har namnsdag passar vi på att hylla Prelude!

Namnet Prelude anknyter precis som Accord och Quintet till det musikaliska och betyder förspel. Och kanske kan den första ganska enkla Preluden ses som ett förspel till kommande upplagor som blev allt mer teknikspäckade.

Totalt blev det fem generationer fram till 2001 då Prelude lades ned.

Första upplagan av Prelude hade ganska konstiga proportioner med långa överhäng och litet tak. Motorn var på 1751 kubik och gav 72 hk.

Andra Preluden var större och mer stringent formgiven. Popuplampor fram och reflexramp bak visade att den var en trendriktig 80-talare när den presenterades 1983.

Prelude nummer tre var vid en första anblick väldigt lika tvåan men var faktiskt helt ny när den kom som 1988 års modell. Tio centimeter längre och med lägre front var den fortfarande trogen Hondas stilideal på 1980-talet. Prelude kunde också fås med 4WS, fyrhjulsstyrning som var mekaniskt styrd och som gav bättre följsamhet i kurvorna och en snävare vändcirkel.

På 1990-talet mjukade Honda till sig i formen och de kantiga karosserna försvann en efter en. Prelude generation 4 följde trenden när en kom 1992. Nu var också popuplamporna försvunna men även fyran gick att få med 4WS.

När sista generationen Prelude lanserades 1997 var de kantiga linjerna tillbaka i viss mån. Den höll till sent 2001 då Prelude lades ned som modell. I USA ersattes den av Accord Coupé.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Klassiker

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.