Nästa artikel
Grattis Lancia Flaminia!
Dagens namnsdagsbil

Grattis Lancia Flaminia!

Publicerad 15 maj 2009 (uppdaterad 12 november 2013)
Varje dag firar vi en ny bilnamnsdag från Klassikerkalendern. I dag när Sofia och Sonja har namnsdag vill vi gärna göra dig uppmärksam på Flaminia.

Lancia döpte sina modeller efter de fornromerska vägarna. Via Flaminia anlades under den romerske censorn Gaius Flaminius för att förbinda Rom med nuvarande Rimini.

Lancia Flaminia var märkets största modell från 1957 till 1970 . Den efterträdde Aurelia och hade liksom denna en V6-motor på 2½ liter och transaxel. Motorn var emellertid till stora delar omkonstruerad och togs senare upp till 2,8 liter.

Med Flaminia frångicks också Lancias speciella separatfjädring fram av typ sliding pillars för en mer konventionell lösning. I andra avseenden fullföljde Flaminia Lancias traditioner av unika tekniska lösningar och hög precision i mekaniken.

Under den trettonåriga produktionstiden tillverkades i genomsnitt bara 1000 bilar per år och de sportiga tvådörrars modellerna övervägde.

Flaminias formgivning initierades av en utställningsbil kallad Florida och ritad av Pinin Farina. Den hade mothängda dörrar och ingen B-stolpe, men produktionsbilen blev en mer konventionell Berlina med panoramaruta enligt tidens mode. En stor och imposant bil.

Den mest tillverkade Flaminia blev Coupén av Pinin Farina med återgång till konventionell framruta. Farinas stilstudie hette Florida 2 och hade dolda bakdörrar ungefär som Mazda RX-8 fyrtio år senare.

Flaminiacoupéer kallas efter sina upphovsmän och att detta är ett verk av Pinin Farina kan man se av de linjalritade linjerna som var Farinas kännemärke i skiftet mellan 50- och 60-talen. Det fanns också en Flaminia Sport av Zagato i det husets rundade, lätt bisarra formgivning.

I mångas ögon den vackraste är Flaminia GT med välproportionerad kaross av Touring. Den fanns också som GTL med 80 mm längre hjulbas och som spider.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Klassiker

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.