Nästa artikel
Grattis Parisienne!
Dagens namnsdagsbil

Grattis Parisienne!

Publicerad 8 november 2009 (uppdaterad 12 november 2013)
I dag har Vendela namnsdag - hurra för dig! Vi på Klassiker passar på att fira två bilmärken som haft Parisienne på sina program.

Parisienne är franska och betyder parisisk/a. Renault valde det namnet för en chic specialmodell av R4 och Pontiac i Kanada för sina Chevroletderivat som säkert därmed särskilt appellerade till den fransktalande delen av befolkningen. Under ett fåtal år fanns såldes också Kanadabyggda Parisienne i USA.

På våren 1963 presenterades en kromtyngd lyxupplaga av Renault 4 kallad La Parisienne. Den hade framtagits i samarbete med modejournalen Elle och skulle särskilt appellera till kvinnor vilket inte i början av 1960-talet ansågs diskriminerande eller fördomsfullt. Bilarna var alltid svarta och försedda med karossapplikationer antingen med imiterad korgflätning eller med skotskrutning i rött eller blått. Parisienne tillverkades till och med 1968 och skilde sig från andra R 4:or genom att redan från början ha "stora" 5CV-motorn på 845cc.

Med passande väskset, så klart.

Pontiac Parisienne som tillverkades av GM i Canada för den lokala marknaden var en korsning mellan Chevrolet och Pontiac. All teknik under skalet kom från Chevrolet medan de yttre karosspressningarna härrörde från Pontiac. På bilden en 64:a.

Nu är det 1982 och Pontiac Parisienne är nu en med grill och emblem från Pontiac nödtorftigt kamouflerad Chevrolet Caprice. Den sålde bra i Canada - man fick Pontiacnamnets prestige för obetydligt mer än man fick betala för en Chevrolet.

Pontiac i USA lade 1982 ned sin full-size modell Bonneville och flyttade över dess namn till den intermediate som förut hetat LeMans. För att kunna tillfredsställa de kunder som ännu ville ha de riktigt stora bilarna började man 1983 också i USA sälja kanadensiskt byggda Parisienne, på bilden en 85:a.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Klassiker

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.