Nästa artikel
Vinterrally, Folkabuss & P.G:s Volvo 780
PODCAST

Vinterrally, Folkabuss & P.G:s Volvo 780

Publicerad 8 februari 2021
I avsnitt 45 av Studio Klassiker förbereder sig Fredrik Nyblad för att köra vinterrally, Carl Legelius fascineras av P.G. Gyllenhammars gamla Volvo 780 och Joakim Bergqvist har kört en orenoverad Volkswagen Transport från 1954. Dessutom beger vi oss ut på shoppningsresa i en Renault 16, hittar jazzmusikerns Arne Domnérus gamla turnébuss och pratar om kandidaterna till Årets Klassiker!

Fredrik Nyblad har anmält sig till ett vinterrally med sin Ford Fiesta.

– Det blir första gången sedan 1980-talet som den har dubbdäck. Om man väljer rätt vägar är det inte så mycket vägsalt, säger han.

Fredrik har också kört supersmarta Renault 16 på shoppingrunda i stadskärnor som för inte så länge sedan dominerades av Domus.

– Vart tog egentligen alla vettiga halvkombibilar vägen? frågar sig Carl Legelius.

I senaste numret finns även ett fantastiskt reportage om en Folkabuss från 1950-talet av Joakim Bergqvist. De första experimenten som gjordes under utvecklingen av Folkabussen byggde på Bubblachassit. Det var ingen lyckad idé.

– Efter hårda tester vek sig plattan på mitten. Det är inte så praktiskt, säger Joakim, som också påpekar att modellen han körde var förbluffande pigg trots bara 30 hk.

– Den var som en ny bil att köra.

Vi pratar också Volvo 780, och specifikt det röda exemplar som levererades till dåvarande Volvochefen Pehr G Gyllenhammar – med turbomotor, långt innan det kom i ”folkversionen”. Det beskriver Carl Legelius som en missad chans.

– Det var ju så här den skulle vara, med turbo istället för V6-motor. Det är väldigt konstigt.

Medverkande är Carl Legelius, Joakim Bergqvist och Fredrik Nyblad.

Du kan lyssna i spelaren direkt på hemsidan men även ladda ner podden gratis (högerklicka på de tre punkterna till höger om spelaren och välj "Ladda ned").

Med podden nedladdad kan du lyssna när du vill och var du vill.

Du kan även prenumerera på Klassikers podcast via Apple, Spotify, Podcaster eller valfri annan podapp – sök på Studio Klassiker!

Ämnen i artikeln

Missa inget från Klassiker

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.