Bild
Nästa artikel
Ford Fiesta: Nu ska rutan på plats!

Ford Fiesta: Nu ska rutan på plats!

Operation Bravo Del 6

Det största såret på den nyfyndade Fiestan är utan tvekan den krossade sidorutan. Det måste vi fixa!

Tänk att det kan bli så mycket glassplitter av en liten sidoruta. Eller den kanske inte är så liten – Ford Fiesta fick mycket beröm när den lanserades för sin fina runtomsikt.


Hursomhelst, splittret fyller baksäte och golv och tar en evighet att rassla upp i dammsugarslangen och jag misstänker att trots att jag försöker vara noggrann så kommer jag att hitta små glasbitar i bilen under lång tid framöver.

Men jag kan glädjas åt att gummilisten är fräsch och smidig som på en ny bil och när jag rensat ut glassplittret även ur den är det dags för återmontering.

Enter Jon Remmers som gjort det här massvis med gånger. Han börjar med att göra rent den begagnade rutan som vi köpte från skroten. Sedan monterar han den i gummilisten.

Steg två blir att pensla gummit med Vanish Oxi Action Gel – egentligen ett fläckborttagningsmedel men som smörjer alldeles utmärkt.

Helst skulle Jon nu vilja ja ett nylonsnöre av lite grövre dimension men något sådan hittar vi inte i verkstan och därför får han nöja sig med en elkabel. Han lindar den runt rutlisten och låter de två ändarna sticka upp på rutans insida.

Vi passar in rutan och Jon klättrar in i baksätet medan jag håller fast rutan i öppningen. Nu är tricket att hålla ett jämnt tryck över hela rutan. Trycker man för hårt på ett ställe kan rutan floppa ut.

Bit för bit drar Jon upp kabeln och får på så sätt med sig gummilistens kant runt plåtkanten. Snart är fönstret på plats och Fiestan ser med ens mycket aptitligare ut.

Nästa steg blir att fixa tändningslåset så att vi kan provstarta!

Kommentarer

#1
Mats Lindblom
2013-04-05 14:31

Kul att ni lägger ner energi även på lite enklare "gammelbilar" Fiesta vimlade det ju av för några år sen. Men när mötte man en sist ? Lycka till med provstarten. De kunde rassla en hel del i ventilerna har jag för mej. En av stötstångsmotorernas nackdelar....

#2
S.Martin
2013-04-06 07:38

Håller med Mats, kul att ni tar hand om denna bil :) Hoppas det kommer en köpeguide med denna som utgångspunkt och kanske något reportage, och broschyr ;)

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.