Nästa artikel
Svarta paneler och feta mobiler
KLASSIKERKAMPEN

Svarta paneler och feta mobiler

Publicerad 5 mars 2010 (uppdaterad 17 oktober 2013)
Svartrumpan var ett tillbehör - här är bildbeviset. Men vad fanns det mer för gott att köpa till Saab 9000?

Hej igen.

Idag tar vi och reder ut det här med svartrumpan ordentligt. Efter att ha rotat fram 1985 och 1986 års tillbehörskataloger för Saab 9000 kan vi en gång för alla slå fast att det sportiga avslutet var ett tillbehör.

Tack för tips och antydningar!

Medan vi ändå har de glansiga sidorna uppslagna är det läge att titta på vad som fanns att tillgå i mitten av 1980-talet. Sukta lite.

Jag erkänner utan omsvep att jag var den på redaktionen sist att omfamna 1980-talet som klassikerdecennium. Men så är jag också äldst. Det släppte ordentligt i fjol med inköpet av min 125:a, en Suzuki GT 125 X4. Ni som vet, ni vet. Det blir inte mycket mer åttiotal än - snyggt och kantigt.

Bläddrandet i Saabkatalogerna spädde på den där schyssta och inte så gapiga, glammiga åttiotalskänslan. Mer Klas Ã-stergren än Susanne Lanefeldt.

Här är Saab 9000 på besök i exotiska ändå robusta länder, friska fjäll och stärkande centraleuropeisk sol. Ingen ytlig glitter och glamour. Lyx med substans och en ständigt närvarande ton av praktisk nytta. Saab helt enkelt, Saab 9000.

Här följer några exempel på prylar med hög vill-ha faktor (ja, kanske inte jackorna då):

Här har vi den. Svartpanelen. Någon som har en i originalkartong?

Fjällvägar eller småbåtshamnar. Den moderne 9000-föraren är bekväm i alla miljöer.

Mobilmast. Svart rumpa.

Norge!

Den ratten kommer ALDRIG in i min bil. Men gärna mobil och mätare!

Schweiz!

Det trodde man inte. Bli lite nostalgisk över gamla mobiltelefoner. Eller var det biltelefon vi sa? Usch och läckert på en och samma gång.

Sportbagen är inte dum iallafall. Tvåfärgade midjekorta jackor, tjaaa...

Clarion ska det vara. En S950 MK II. Min 9000-kassa är skral, men här kan jag tänka mig att lätta på lädret. Någon som har en att sälja? Gärna en kassetthållare också. Nu!

Ämnen i artikeln

Missa inget från Klassiker

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.