Nästa artikel
Amazon 1957 på väg tillbaka!
Reportage

Amazon 1957 på väg tillbaka!

Publicerad 19 april 2021
Förra året berättade vi om en Volvo Amazon med chassinummer 504 som stått i en lada i nästan 50 år. Mikael Wäf i Olofström har nu tagit sig an en helrenovering av den!
Förstasidebilen på Klassiker 7/2020 gjorde stort intryck på många – för en tid sedan röstades omslaget fram till årets bästa och filmen från när Amazon -57:an drogs fram ur sin lada efter närmare 50 års vila har hittills setts av över 66 000 personer.

Ett dammigt ladufynd kittlar fantasin men de flesta låter det stanna där. Inte Mikael Wäf från Olofström – han ringde upp ägaren Oscar Gyllhamn med Classic Garage i Eskilstuna och frågade om han fick köpa den. Det fick han.

– Jag hade just blivit klar med en helrenovering av en Volvo P1800 1961 och jag har alltid varit fascinerad av tidiga exemplar.

Amazonen som stått undangömd i östgötska Rimforsa sedan mitten av 1970-talet har chassinummer 504 och är tillverkad våren 1957. Den köptes ny av en disponent i Sjöbo den 6 juni 1957.

När bilen drogs ut ur ladan var det svårt att helt säkert avgöra vilken färg den hade, karossen var täckt av damm och fågelskit. Det värsta var avspolat när Mikael tog över Amazonen, nu var det tydligt att bilen är svart med vitt tak.

– När jag fick hem den lät jag den stå ute ett tag för att se om det bodde någon i den och jag hittade tre musbon men de var turligt nog övergivna, säger Mikael.

Mikael Wäf har redan kommit en bit på väg med renoveringen. Även om det finns en hel del rost är bilen i stort sett komplett och har heller inte utsatts för några stora lagningar tidigare.

– Det är bara på några ställen som det finns spår efter någon som gått fram med gassvetsen, säger Mikael. Den är rostig på de vanliga ställena men hellre det än att den är dåligt lagad.
Det svåraste att få tag i vid renoveringen av en -57:a är de detaljer som bara fanns det första året. Det mesta finns kvar på chassinummer 504 men ett par saker saknas.

– Jag skulle behöva en växel-spaksknopp med ett V i och så är den tvådelade nummerskylt-belysningen helt genomrostad, säger Mikael. Men de typiska gummimattorna och dörrsidorna har klarat sig väldigt bra!

Nu är karossen på väg till blästring och sedan blir det rostlagning.

– Det är roligt med plåt, jag gör allt arbete själv, säger Mikael som gärna tar emot tips på reservdelar och annat gällande Amazon -57. Mejla honom!

 

Relaterade bildspel

Ämnen i artikeln

Missa inget från Klassiker

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.