Bild
Nästa artikel
Bortglömd bil

Bortglömd bil

Arnes backspegel

Även fula bilar blir fina med åren. Arne poserade för 50 år sedan.

Idag fick jag mig tillsänt en bild på en äldre tonåring poserandes vid en gammal bil. Min kompis Dagge var avsändaren. Vid närmare betraktelse av bilden ser jag att den gamla tonåringen är jag och jag kan lista ut att året är 1962 och platsen är intill Gullmarsplan under rondellen på Nynäsvägen.

Men varför skulle jag posera vid en bil som vid den tiden var något som man helst inte ville äga. Jag ringer Dagge och får veta att vi tyckte att bilen var så jävla ful så min posering blev ett måste. Nu drygt femti år senare skulle jag med glädje äga denna oldtimer. Viket är fabrikatet och vilken är årsmodellen? Jag vet, men jag säger inget.

Kommentarer

#1
Kjell Pettersson
2015-09-21 09:11

Ful bil ???????? Förvånar mej att ni inte begrep bättre! Skäms.....................
Opel Kadett 1937 med självbärande kaross som rostade expresssnabbt. 23 hk fyrcylindrig sidentilmotor och desutom osynkad treväxld växellåda.
Storebröderna hette Super six och Olympia. Olympia hade en av de första helt självbärande karosserna som var ohyggligt rostkänsliga. Den ultramoderna Olympian kom lagom till Berlinutställningen 1936 och Kadetten året efter 1937. Opelagnarna ansågs mycket eleganta på 1930 talet och var verkligen allt annat än fula.
Många ordentliga sparsamma arbetare sparade länge för att välja mellan DKW, Engelsk Ford 8 eller 10, Fiat 500 eller slutligen en Opel Kadett. Många rullade i Sverige även efter kriget in på 1960 talet.
Rostiga och utslitna. Den senare modellen av Kadett kom 1962.
Spm trettonåring ägde jag själv en utsliten grå 37:a Opel Kadett utan motor som köptes för 100:- på en skum bilskrot i en stor sandgrop i Jordbro söder om Stockholm. Denna bil gav mej mycket glädje och den målades om i två glada färger. Gul med röda fält med pensel och servalack. MVH Kjell P

#2
Bozze Lundgren
2015-09-21 10:06

Man lär sig (förhoppningsvis) med åren.

#3
Andreas Uddling
2015-09-21 22:30

En ättelägg till förkrigskadetten var den lika förkrigiska Renault Juvaquatre som rätt oblygt snodde massor av designelement...... inklusive en grav rostbenägenhet; Juva kvarten var ett inte helt osökt tillmäle, de rostade ganska friskt. Förvisso gällde det många bilar från de självbärande karossernas barndom, även om bristande skötsel, uteslutande grusvägar och ägares okunskap troligen bidrog. Eller?

#4
Arne
2015-09-22 18:11

Svar till Kjell :När man är nitton bast och sugen på en jänkare så tycker man nog att en gammal Opel är ett dåligt alternativ, ingen tjejmagnet när Kungsgatan skall trafikeras.

#5
Mats Nilsson
2015-09-23 22:43

Opel kadett -38 var den första veteranbil jag var och tittade på. Detta var i mitten av -80talet och jag hade nyss tagit körkort. Åkte 12 mil för att titta på den, då var det en långtur. Nu är det ingenting mot vilka stölleresor man gör ibland :) Iallafall så kommer jag ihåg att Kadetten var så rostig att den nästan kollapsade på mitten när jag skulle öppna dörrarna. Det blev inget köp. Det är den rostigaste bilen jag någonsin har sett på 4 hjul. Och då har jag renoverat Italienare sen -97. Det säger inte lite det :)

#6
Gunnar
2015-09-28 09:58

Heder åt alla som vågar stå för att de inte alltid sett saker och ting på samma sätt. Om det hade varit så att vi hade tyckt att exempelvis Kadetten var en liten goding på 60-talet hade våra vardagsrum varit fyllda med topprenoverade sådana redan på den tiden. Nu var det ju inte så. Alla fordon går igenom någon sorts oberörbarhetsfas i sisådär tjugo- eller trettioårsåldern. Då garvar vi åt dem, kör dem i botten och skrotar dem på löpande band. Tio-tjugo år senare står vi där och betalar fantasisummor för skitexemplar. Och det är ju helt naturligt. Det är precis bristen på tillgång som skapar efterfrågan. För inte fanken skulle man vilja bli sedd i en Kadett från trettiotalet i dag om samtliga tillverkade var bevarade. Heja Arne, det är precis den här typen av bilder som berättar värdefull historia.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.