Bild
Nästa artikel
Cykelrummet – en skattkammare

Cykelrummet – en skattkammare

Arnes backspegel

På 50-talet när jag var liten knodd var det av någon anledning jättekul att lattja i cykelrummet.

Jag minns en gång när vi var fem sex grabbar som klängde oss upp på de i taket hängande cyklarna. Redan efter några minuter släppte hela konstruktionen varvid cyklar och skena med krokar begravde oss med ett brak.

Inom bråkdelen av en sekund hör vi någon komma, det var Yngve Appelqvist, portvakten. Yngve som egentligen var jättebussig var nu inte längre det och vi fick fly för våra liv. Ett cykelrum på 1940- och 50-talen var alltid fullt med cyklar och dessutom diverse motorcyklar.

En Francis Barnett av mindre modell ägdes av herr Josefsson på en trappa, en Puch stod där också och sedan fanns en större defekt 500 kubikare som ägdes av cykelspeedwayesset Kjell Anzelius. Som sagt, det var ganska fullt i cykelrummet.

Några år förflöt och 1961 hade även jag tagit ganska stor plats i cykelrummet. På bilden sitter jag på min Rumi fabriksracer som jag på avbetalning köpt för 1 500 kronor av Arne Andersson i Bagarmossen, den kände sidvagnscrossåkaren.

Framför Rumin står min DKW av hembyggd crossmodell vidare syns farsans Crescent 2000 som jag har penselhottat. Där står Dagges Vicky 55:a, men också ett tre år gammal Monarkchassi inköpt hos Harrfors Cykel vid Sofielundsplan.

Damcykeln med röd sadel ägdes av balettdansösen Ingeborg Stergel, hon som var en av dem som stod modell för Orfeusstatyn på Hötorget, jag tror att jag har nämnt det tidigare.

Dagges speedwaycykel och längst till höger portvaktens dotter Ullas Speed. Själv tror jag att jag är jättetuff där jag sitter i min uniformskavaj från bussbolaget där jag jobbade.

Men jag var nog ensam att tycka så. 

Kommentarer

#1
Bozze Lundgren
2015-03-02 12:14

Även jag höll till mycket i vårt cykelrum på 50-talet. Innan jag kom upp i moppeåldern hade jag 10-15 cyklar som jag plockade med till övriga hyresgästers ve och klagan.

#2
Sunes bror
2015-03-02 16:06

Di brukar säga att jag är ute och cyklar, jag som inte ens äger någon cykel!

#3
Staffan Borg
2015-05-31 11:57

Hej Arne. Jättekul blogg med intressanta bilder! Är själv uppvuxen på Blåsutvägen (nr 33). Jag kommer att följa din blogg i fortsättningen och hoppas på fler roliga hågkomster och bilder. Jag är född -48 och gick i Nytorp.
//Staffan Borg

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.