Nästa artikel
Erbjudandet
Arnes backspegel

Erbjudandet

Publicerad 29 februari 2016 (uppdaterad 7 mars 2016)
Det är våren 1963 och jag håller på att putsa på min nyligen anskaffade Fordcoupé av -46 års modell.
Plötsligt blir man populär tack vare bilinnehav av den rätta modellen, en kille stannar till och presenterar sig som Tony Wendemar. Han säger sig ha en liknande bil under renovering och vill byta några ord med mig. Några gånger var jag hem till Tony som kallades "Tårtan". Vi jämförde våra bilar och Tony berättade att hans bil skulle berikas med motor och automatlåda från Buick, även alla rutor i bilen skulle bytas mot nya.

På hösten samma år ringer Tony till mig. Bilen var nu färdig och nu skulle Tony renovera en lastbil och behövde pengar varvid jag fick första tjing att köpa den nu färdigrenoverade Forden.   Priset var 5 000 kronor som i dagens läge kan tyckas väldigt billigt men vid den aktuella tiden motsvarade det fem månadslöner för mig, vilket gjorde att det blev svårt att skrapa fram pengar. Tony tipsade mig om att ta ett banklån, "Säg att du ska köpa en svarv".

Det blev ingen svarv och inget bilköp. På bilden som är tagen i Vendelsö syns förutom den fina bilen som här är nylackad i en röd Mercedesfärg, från vänster Tommy "Frippe" Eliasson, jag Arne, min brorsa Kjelle, Tony och längst till höger en kompis till Tony vars namn jag glömt men även han hade en Fordcoupé under renovering vid Vendelsö Gård där han bodde.  

Sex år senare ser jag "Tårtans" bil igen, nu parkerad utanför en bilverkstad intill Slakthuset i Johanneshov, bilen har nu fått ett stockholmsnummer och en moderiktig gulaktig kulör. Jag gissar att den nya ägaren är den rödhårige bilmek som jobbade på den intilliggande verkstaden och som jag sex år tidigare gjort en bytesaffär med när jag bytte min Ford -46:a mot hans Pontiac 55:a.

Jag tog en bild på bilen med min fyraåriga dotter stående bredvid. Så kan det vara.     

Forden 1969

Ämnen i artikeln

Missa inget från Klassiker

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.