Bild
Nästa artikel
Frukthandlarens minnen

Frukthandlarens minnen

Arnes backspegel

I Nykvarns centrum finns sedan länge en fruktaffär, innehavaren var Jonny Leinmark, en trevlig dalmas av 40-talsmodell.

När Jonny nyligen ville avveckla sin firma övertogs verksamheten av Ronny Nilsson, en kompis till mig.

När jag nyligen var på besök i fruktaffären skymtar jag i ett bakomvarande rum diverse bilbilder på väggarna, några var väldigt intressanta för mig. Det var nämligen två bilder med Ford-coupéer från 1946, och jag kommer i samspråk med Jonny som råkar vara på plats.

Jag berättar att även jag gillade gamla Fordar och berättade om några som jag haft. Jag berättade om min Mercury coupé som jag 1963 köpt i Borlänge, varvid Jonny höll på att ramla baklänges. ”Men va fan köpte du Laggens bil, den minns jag mycket väl, svart med gula ränder och Mobilhästar i fronten”.

Nu började vi snacka nostalgiminnen och min kompis Ronny hajade inte ett smack, han är ju född på 60-talet och hade aldrig hört uttrycket "Murkla" som var det vanligaste namnet på min gamla bil.

Jonny rotade fram diverse bilder som han hade i sina gömmor, en bildserie föreställer en före detta Ford Custom från 1951. Jonny som bodde i Borlänge hade tillsammans med fyra kompisar gästat Ludvika föregående helg och där "lånat" all sprit som en kompis farsa hade i sitt barskåp. Nu var det dags att åka dit för att be om ursäkt.

Vid den tiden var vägen mellan Borlänge och Ludvika ganska kurvig, något som skulle visa sig få katastrofala följder, en snäv kurva som tidigare tagits i 120 knutar visade sig denna dag inte vara på humör varvid den fullsatta vagnen gick av vägen rakt in i en stolpe som knäckte taket. Mirakulöst klarade sig alla passagerare utan blessyrer, endast föraren fick besöka lasarettet för omplåstring.

Nästa bild visar en Ford Customline från 1952, sedan följer en bild med tuffa raggare, Pluta, Olle, Lasse, Hasse och Oskar poserande vid en till synes fin Fordcab -46:a. Sedan har vi en Murklacab från Ludvika årsmodellen är 1947.

Vilket sammanträffande, om Ronny inte hade köpt Nykvarns Frukt och Grönt så hade denna historia kommit till världen.
 

Frukthandlarens minnen
Frukthandlarens minnen
Frukthandlarens minnen
Frukthandlarens minnen
Frukthandlarens minnen
Frukthandlarens minnen

Kommentarer

#1
Bozze Lundgren
2016-02-22 10:51

Vilka underbara bilder. Fordkuporna från 46-48 var ju de optimala raggarbilarna. Önskar jag hade en idag.

#2
Lena Sjöström
2016-02-23 22:36

Kul att höra. Har handlat frukt av Jonny här hemma, men även när han jobbade på KBs Frukt inne i Södertälje. Alltid kul med lite bilhistorik.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.