Nästa artikel
Sportutrustning i lastutrymmet
Arnes backspegel

Sportutrustning i lastutrymmet

Publicerad 13 juli 2015 (uppdaterad 23 juli 2015)
Farsan hade på 1950-talet en jobbarkompis som åkte speedway.

Tack vare eller på grund av att jag redan som liten fick följa med farsan till Hammarby IP för att se rafflande Speedway, blev även jag biten och 1966 köpte jag en egen begagnad JAP.

Nu behövdes en bil som både kunde frakta folk och speedwaycykel. De flesta som på den tiden sysslade med speedway åkte med Volvo Duett, gärna prydd med diverse dekaler från så många klubbar som möjligt.

En bilhandlare på Hornsgatan annonserade ut en åtta år gammal Duett för 1 800 kronor som verkade okej, dock saknades främre stötfångaren, men det gjorde bara bilen tuffare tyckte jag. Många resor gjordes med Duetten och om bakdörrarna var öppna under färd kunde två och ibland tre hojar hänga ut, då fick fem personer plats inne i bilen. Nu när bakdörrarna stod på vid gavel var det väldigt viktigt att stänga alla andra fönster och köra friskluftsfläkten på full effekt, annars var det risk för koloxidförgiftning.

På stora bilden syns Björn Harnesk, speedwayåkare och även isracingåkare. I mitten står Gösta Jansson som var lagledare för Eldarna i Huddinge och till höger Hasse Engzell, speedwayåkare han också. 

Bilden från Målilla motorstadion: jag till vänster, Dagge till höger och brorsan i mitten iklädd fin sjömanskostym, alltså inte Håkan Hellström om någon skulle tro det.

Arne mekar vid speedwaybanan i Hallstavik. Tidpunkten är maj 1968.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Klassiker

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.