Bild
Nästa artikel
Sportutrustning i lastutrymmet

Sportutrustning i lastutrymmet

Arnes backspegel

Farsan hade på 1950-talet en jobbarkompis som åkte speedway.

Tack vare eller på grund av att jag redan som liten fick följa med farsan till Hammarby IP för att se rafflande Speedway, blev även jag biten och 1966 köpte jag en egen begagnad JAP.

Nu behövdes en bil som både kunde frakta folk och speedwaycykel. De flesta som på den tiden sysslade med speedway åkte med Volvo Duett, gärna prydd med diverse dekaler från så många klubbar som möjligt.

En bilhandlare på Hornsgatan annonserade ut en åtta år gammal Duett för 1 800 kronor som verkade okej, dock saknades främre stötfångaren, men det gjorde bara bilen tuffare tyckte jag. Många resor gjordes med Duetten och om bakdörrarna var öppna under färd kunde två och ibland tre hojar hänga ut, då fick fem personer plats inne i bilen. Nu när bakdörrarna stod på vid gavel var det väldigt viktigt att stänga alla andra fönster och köra friskluftsfläkten på full effekt, annars var det risk för koloxidförgiftning.

På stora bilden syns Björn Harnesk, speedwayåkare och även isracingåkare. I mitten står Gösta Jansson som var lagledare för Eldarna i Huddinge och till höger Hasse Engzell, speedwayåkare han också. 

Kommentarer

#1
Bozze Lundgren
2015-07-13 10:08

Undrar om någon skulle transportera sina hojar på detta sätt idag. Annars var det mycket vanligt med Ford Transiter i depåerna vid MC-tävlingar på 60-talet.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.