Bild
Nästa artikel
Utvandraren

Utvandraren

Arnes backspegel

Min farmors yngre bror Victor Sundin emigrerade till USA 1914 och under alla år hade dom kontakt via brev men även fotografier anlände ibland till Sweden

Victor tog sig till Liverpool för att resa med fartyget Lucitania som var världens största passagerarfartyg när det sjösattes 1906.
Den 15:e maj 1914 anlände fartyget till New York. Två och en halv månad senare börjar första världskriget vilket blir slutet för det pampiga fartyget som fortsätter sina resor trots riskerna. Den 7:e maj 1915 torpederas fartyget av en tysk ubåt och går till botten med nästan 1 200 man.  

Tillbaka till bilderna, Victor idkade lantbruk och på den första bilden som troligen är från senare delen av 20-talet ser vi hans fru Hazel som förresten härstammade från indianerna, tre ungar och en hund, lastbilen känner jag inte igen. Kanske en Ford? Bild två är nog tagen samma dag och visar en traktor och tre busfrön. På baksidan står det: Detta är maskinen som jag begagnar för jordbruk. Den drager tre plogar. Den tredje bildens baksida är märkt: Robert och hans hustru framför vårat hem i Cheyenne. Det är hans egen bil! Jag antar att Robert är en av sönerna som stolt poserar vid sin nya Dodge.

På fjärde bilden från 1952 ser vi Hazel och Victor framför en lastbil som indikerar att sönerna har nån typ av åkeriverksamhet, Sundin bros Pine Bluff står det på lämmen. Nu blir det lite häftigare fordon, på bild fem från 1956 ser vi sonen Milton och hans lastbil, jag tror att det är en White från väldigt tidigt 50-tal.

Även 6:e bilden visar Milton i sin bil. Nu avslutar jag med dom färskaste bilderna och nu är vi inne på mitten av 60-talet. Bild 7 visar en Ford F100 av 1965 års modell, ladan och diverse kreatur. Bild 8 och 9 visar Victor med sonen Carls traktor en John Deere 4010 från ca 1960.  

Victor är nu ca 70 bast och året är nog 1966. Sen vet jag inget mer. Min mormors bror Josef drog också till Staterna för att jobba på en Cirkus som balanskonstnär men det är ju en helt annan historia.
Utvandraren
Utvandraren
Utvandraren
Utvandraren
Utvandraren
Utvandraren
Utvandraren
Utvandraren

Kommentarer

#1
Bozze Lundgren
2015-03-30 14:55

Lastbilen på stora bilden kan vara nästan vilket fabrikat som helst, utom Ford. Skulle jag gissa på något skulle jag säga Dodge.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.