Nästa artikel
Bentley 100 år!
jubileum

Bentley 100 år!

Publicerad 11 maj 2019
Bentley fyller 100 år, och Autoworld i Bryssel har under maj och juni en specialutställning om detta.
Walter Owen Bentley hade redan hunnit med en karriär som lokförarlärling - en tjänst på fem år, tävlat med motorcyklar, studerat till civilingenjör, arbetat som mekanisk kontrollant på en taxibilsfirma, varit bilhandlare, slagit rekord på Brooklands flera gånger och när första världskriget bröt ut, fick han tjänst hos Royal Navy Air Service. Då hade han fyllt 25 år... 

Hans krigstjänst hos RNAS tillbringades bakom ett ritbord. Redan 1912, när han tillsammans med sin bror sålde franska DFP-bilar hade han modifierat motorer med något som idag är en självklarhet, men då radikalt.  Smidda kolvar och stakar i aluminium.

Rolls-Royce första flygmotor Eagle konstruerades av W.O Bentley, med smidda kolvar och stakar. Senare kom BR1 och BR2 , stjärnmotorer som satt i bland annat Sopwith Camel, Sopwith Snipe, Avro 536 med mera.

1919 var kriget över och W.O Bentley sadlade om tillsammans med sin bror H.M (Horace Miller Bentley) att bygga bilar. Man satte upp en fabrik i Cricklewood och med i teamet fanns också ingenjören Clive Jallop.

Mottot var enkelt, bygga den bästa bilen i sin klass, och det gjorde man med besked. Bentley fick snabbt ryktet att förutom vara snabba, så höll dom ihop också. En ovanlig kombination på den här tiden.  Men trots segerframgångar, rykte och en mytbildning runt märket redan från tidiga åren, gick det trögare med det ekonomiska. 1931 var Bentley bankrutt och hela rasket köptes upp av rivalen Rolls-Royce. 

Under den första tiden i Cricklewood byggdes drygt 3000 bilar, dessa kallas av entusiasterna för "W.O Bentleys"  Med Rolls-Royce som ägare flyttades produktionen till Derby åren 1931-40, dessa kallas då följdaktligen för "Derby Bentleys".  När andra världskriget var slut återupptogs tillverkningen igen, men denna gången i Crewe, Cheshire, och där bygger man Bentley än idag.
 

Relaterade bildspel

Ämnen i artikeln

Missa inget från Klassiker

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.