Nästa artikel
Grattis Ford Mustang 50 år!
Jubileum

Grattis Ford Mustang 50 år!

Publicerad 17 april 2014
Den 17:e April 1964 lanserade Ford en ny modell som kom att bli en ikon från dag ett.

Ford Mustang var den nya trendiga innebilen för 1965. Reklamakarna såg till att skruva upp förväntningarna och att något var i görningen hos Ford skulle alla bli varse. Dagen före introduktionen pressvisades den i 2600 dagstidningar, och i alla större TV-kanaler. För visningsdagen besökte uppskattnigsvis fyra miljoner människor bilhallarna, 22000 Mustanger tecknades det order på bara första dan.
Man hade redan smygstartat tillverkningen den 8:e mars, och fram tills modellen fick facelift i september 1966 såldes det 1,3 miljoner av Mustangen, ett rekord.  Då bilen kom mitt i modellåret kallas de tidiga bilarna för "1964½". Och de skiljer sig på en rad smådetaljer från 65:orna.

Mustang var frukten av djupgående marknadsundersökningar. Ett grepp som var banbrytande på denna tiden,  att låta kunden ha någon talan hade knappt fallit någon tillverkare in förut.  Men hos Ford tog man det till sig och flera års studier resulterade alltså den sportiga och ungdomliga Mustangen. försäljningen bekräftade det också, 417000 bilar sålda det första halvåret. Aldrig hade en ny modell sålt i sådana mängder.

Att Mustang var en ungdomlig bil vet vi ju, men riktades den speciellt till ungdomar egentligen? Det verkar inte riktigt så av de tidiga reklampublikationerna. Kika i bildspelet hur den presenterades.

Relaterade bildspel

Ämnen i artikeln

Missa inget från Klassiker

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.