Salladasburg.

Nästa artikel
Med Volvo PV i USA
Bildextra

Med Volvo PV i USA

Publicerad 1 februari 2014

Salladasburg.

I Klassiker 1/2014 – jubileumsnumret – upptäcker vi Pennsylvania i en Volvo PV Sport. Här är några av Claes Johanssons fantastiska bilder.
Vägfarare är vi. Trehundrasjuttiosex år efter att de första svenskarna – knappast av artighetsskäl – klev av fraktfartyget Kalmar Nyckel och bankade ner en svensk flagga i indianernas mark. Det trettio mil långa New Sweden längs Delawarefloden blev inte den koloniala pokal man hoppats på och den stora emigrationsvågen 200 år senare var mer en akt av hunger och desperation.

Men nu, i oktober 2013, är vi här i flott stil, med självförtroende och en amerikastor cappuccino i handen. Varken deporterade straffångar eller avmagrade smålänningar. Redo att göra avtryck. Vårt verktyg är den stoltaste av svenska industriklenoder. Ursvenska kärnvärden på hjul, men  också en god dos amerikansk elegans.

Det är dubbelt upp av stötfångare och förgasartrattar. Klädseln vet vi inte så mycket om, men vi gissar att det under fårskinnsöverdragen kanske finns något grått kantat med något silvrigt. Ändå har resan så här långt präglats av ett oroande drag av anonymitet. Volvons kutiga gestalt har inte riktigt lyckats bryta sig ur biffiga familjesuvars slagskugga, den har försvunnit i plåtgröten runt torftiga motellkomplex, aptitdödande matinrättningar och Wal-Marts köphangarer.

Men här – i helrätta Pittsburgh – ska den äntligen komma ut som värsta hockey-Sundin.

– Nice car man. Volkswagen, right?

Läs hela artikeln i Klassiker 1/2014!


 

Relaterade bildspel

Ämnen i artikeln

Missa inget från Klassiker

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.